LRM EXPORT 20180629 083740
Publicerad 29 juni 2018 kl 08:31

Lageröl med muskler

Lagern är kanske den vanligaste ölsorten på marknaden om vi räknar allt massproducerat. Riktig lager får gärna vara lagrad lite längre för att ge en mognare smak. Det blir mer malt och mer sötma. Här testar vi på tre riktigt starka lageröl.

Om du uppskattar ett gott lageröl men vill ha mer smak - läs då vidare. Dessa öl ger en ordentlig kick samtidigt som det smakar så mycket mer än burklagern. Det är en vuxnare smak men mycket god om man uppskattar karaktären utav malt och mogna stenfrukter.

LRM EXPORT 20180629 084103

Shepherd Neame's Spitfire - Super Strong Lager (9%), Storbritannien

Bryggd i Storbritannien för att fira det 80-åriga jubileet av Spitfire-planet. Detta bryggeri har också producerat några olika ales men jag tycker de har varit lite tråkiga. Denna lager får dock mer poäng.

Guldorange och helt transparent, detta öl doftar mer kexigt och maltigt än övriga i detta test. Den har en ljusare sädighet än Tennent's men bibehåller ändå den där mogna karaktären. Här känner man också aningar av citrus och en liten gräsig beska redan i doften. Kanske den fräschaste ölen bland dessa tre.

Smaken är stark men god. Alkoholen ger en liten kick direkt men jag skulle inte säga att det är någon bismak. Det är balans i denna. Den har en mognad sötma men man känner ändå igen en klassisk "lagerbas" från kornmalten där under. Malten har också smårostade inslag, även om de är små. Dessa smårostade inslag gör den lite karamellaktig. 

Det finns en liten humlebeska i detta öl som uttrycker sig med en fräsch citrus- och grapeaktig smak. Det är det som gör den till min favorit i detta test. Den beter sig som ett traditionellt lageröl bör göra men smakerna är dubbelt så starka. För övrigt är den balanserad och god. Möjligen litet gräsig i humlen.

Knepet med att brygga så här stark öl är givetvis att gömma bismaken av alkohol. De ska gå hand i hand, inte slåss eller ta uppmärksamhet av varann. Denna bismak blir svårare att dölja i ett öl med lättare smaker. Därför ser vi många stouts eller till och med IPAn som räknar över 7-8%. Öl med lättare smak får stor hjälp av kolsyran och temperaturen när det gäller att dölja alkoholen, därför blir det viktigt att servera dessa litet kylda för den optimala upplevelsen. Men ett mycket gott öl för övrigt, passar med korv, grytor eller köttiga och mustiga rätter överlag.

LRM EXPORT 20180629 084047

Mallaskosken Panimo - True Bock (6,5%) Finland

Här har vi Mallaskoskens tolkning på en äkta bock. Och mycket riktigt, det traditionella bockölet är lite mörkare även om moderna variationer förekommer. Ett bocköl är alltså en typ av lager i tysk stil, vanligen litet starkare.

Färgen är härligt mörkbrun, nästan så att det skiftar i röda toner när solen träffar glaset. Nästan lite cola-aktig färg faktiskt. Det finns en transparens men på grund av dess mörka färg försvinner lite av denna effekt. Skummet är småbeige och gräddigt.

Dofterna är mörkt maltiga men den är ändå inte nära på söt eller kraftig som en stout. Tänk i stället milda dofter utav mognad kornmalt med smårostade influenser. Upplevelsen fortsätter med samma mjukhet. Det är ett småfylligt öl trots en mycket låg kolsyra. Men det ger den där lena, mjuka känslan. 

Smakerna är milda men lite karga, det är lite grann som att smaka på ett sötare rågbröd. Tankarna går till och med över till Malaxlimpan med sin sirapsaktiga sötma. Annars går eftersmaken in i en liten plommonkaraktär vilket ger den en vuxnare känsla.

I sin helhet ett mjukt och maltigt bocköl. Alkoholen är väl dold, smakerna är mogna och inspirerade av mörka frukter. I matväg blir den därför fantastisk till korv, vilt eller grytor. Den här skulle också bli ett mycket bra kort för de som experimenterar med ölglass. 

LRM EXPORT 20180629 083756

Tennent's - Extra Strong Scottish Lager (9%), Skottland

Ett starkt lageröl från Skottland. Med denna öl bevisar de att man kan brygga annat än whiskey i detta land. Stark, mogen och fruktig.

Till utseendet har den en härlig guldorange och klar ton. Skummet är gräddigt och kraftigt. För övrigt leder doftsinnet mig till en stark upplevelse av kornmalt. Den är sädig i karaktären samtidigt som den är tungt och moget söt.

Även detta är ett medelfylligt öl att dricka. Alkoholen bidrar med mer än bara procenten - det ger alltid en kraftigare mouthfeel och ett fylligare öl helt enkelt. Det blir ett rivande "Arrrh" av alkoholen. 

För övrigt känns den mer klassiskt tysk i smakerna. Här finns en liten citruston men det som dominerar Tennent's är den kraftiga karaktären utav sötman. Liksom i de andra ölen i detta test är sötman tung och maltigt mogen. Detta öl skiljer sig dock med att gå över i nåt som påminner om en fruktpaj. Det är alltså mindre citrusfräschör och mer av den där rent söta och tunga fruktigheten av plommon eller motsvarande.

Ett gott öl att dricka men bör avnjutas kall och ganska direkt. Ju varmare den är eller ju mindre kolsyra den får, så desto mer av alkoholen skiner genom. Det blir då en liten bismak och den kan i värsta fall upplevas som litet vinig. Men servera den kall och avnjut direkt så kommer det inte att gå fel. Passar till grytor och grisrätter.

Text: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar