Abborre huvudbild webb
Publicerad 14 maj 2020 kl 10:00

Lär dig filea abborre

Abborren hör till en av fiskarna man kan helt benfri genom att ”byxa” filén. Här visar Foodly.fi steg-för-steg hur du filear abborre.

Redskap du behöver för att filea såväl abborre som gös är ett skärbräde, handskar (för att undvika att sticka dig på abborrens vassa fenor), en filéringskniv och en fiskpigg.

Filera abborre 3

1. Börja med att sticka in kniven i magen på abborren och dra ett jämnt snitt från fena till gälar. Ta ut inälvorna.

 

Filera abborre 2

2. Stick in kniven bakom bröstfenan och skär upp filén längs med ryggraden. Vänd på fisken och upprepa proceduren.

 

Filera abborre 6

3. Håll i filén med fiskpiken och skär bort bukbenen och eventuella fenben som blivit kvar på filén.

 

Filera abborre 7

4. Tryck fiskpiken genom yttersta kanten på fenan och skär bort skinnet från filén med en sågande rörelse. Börja från stjärten och jobba uppåt.

 

Filera abborre 8

5. Känn efter med fingret på filén var benraden börjar.

 

Filera abborre 9

6. Skär ett snitt på båda sidorna av benraden så att det bildas ett ”V” i filén.

 

Filera abborre 10

Färdiga filéer klara för att stekas.

Text och bilder: Sofie Sergelius

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar