Artikel från
ODobGaJ2T5zH En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 14 juni 2018 kl 09:01

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Zoom

Sik med smak av lime och mynta är sommarens fräschaste fiskrätt. Foto: Sofie Sergelius


LIMEGRAVAD SIK MED MYNTA

400 g sikfilé (minst 2 stycken jämnstora filéer)
2 msk salt
2 msk socker
0,5 dl finhackad mint
2 msk limesaft
1 krm tsk limezest (yttersta skalet på en lime)

Bena sikfiléerna.

Blanda ihop salt och socker i en skål tillsammans med limezest.

Gnid in siken med socker- och saltblandningen och strö över av den finhackade myntan. Placera en filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.


Lägg siken i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.




Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är fiken klar.




Torka av filéerna och skär upp tunna skivor. Garnera med extra mynta och limeskivor.



***
Zoom

Grillade den gravade fisken – ett roligt och nytt sätt att servera fisken till midsommar. Foto: Sofie Sergelius


GRILLAD GRAVLAX
1,2 kg benfri laxfilé
6 msk socker
6 msk salt
0,5 citron

Dela laxfilén på mitten.

Blanda ihop salt och socker i en skål.

Gnid in laxfilén med socker- och saltblandningen och pressa över saften från citronen. Placera en filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.


Lägg laxen i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.




Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är fiken klar.




Torka av filéerna och värm upp en grill.

Grilla den gravade laxen med köttsidan neråt i 5 till 10 minuter, laxen får gärna vara lite "rå" i mitten. Sväng på filén och grilla i ett par minuter till.

Servera den grillade gravlaxen med kokt nypotatis.



***
Zoom

En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan. Foto: Sofie Sergelius


GRAVLAX OSTKAKA
12 portioner

Botten
250 g skärgårdslimpa
75 g smör
0,5 dl vatten
0,5 dl finhackad dill

Fyllning
4 gelatinblad
2,5 dl grädde
400 g färskost med gräslök
400 g gravad lax
0,5 rödlök
0,5 dl gräslök
3 msk citronsaft
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk laxrom
1 msk smetana

Dekoration
1 dl mikrogrönt (groddar eller liknande)


Smörj kanterna på en springform (26 cm Ø) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.

Tillred botten genom att placera samtliga ingredienser i en matberedare. Kör till en jämn massa. Tryck ut brödmassan på botten av den bakplåtsklädda springformen. Ställ i kallt medan fyllningen tillreds.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Låt stå i minst 5 minuter.

Tillred fyllningen genom att vispa ihop grädde och färskost i en beredningsskål.

Skala och finhacka rödlöken. Tärna den gravade laxen fint. Finhacka gräslöken.

Rör ner lax, rödlök och gräslöken i färskostblandningen.

Hetta upp citronsaften tills den nästan kokar. Krama allt vatten ur gelatinbladen och rör ut i citronsaften.

Rör ner gelatinblandningen i färskostblandningen tills det blandats ut och är jämnt.

Häll färskostfyllningen i springformen över brödbotten. Ställ i kallt för minst 5 timmar så tårtan hinner stelna.

Dekorera med mikrogrönt och groddar strax innan servering.


***
Zoom

Sill med extra mycket smak, det tackar man inte nej till i första taget. Foto: Sofie Sergelius


WASABISILL
150 g matjessill
1,5 tsk wasabi
100 g créme fraiche
2 msk majonnäs
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad inlagd ingefära (gari)

Skär sillen i bitar.

Rör ihop wasabi med créme fraiche och majonnäs. Tillsätt den finhackade gräslöken och inlagda ingefäran. Rör ihop sillen med såsen.

Låt sillen stå i kallt fram till servering.

***
Zoom

Vitlök och sill är ett måste till midsommarbuffén. Foto: Sofie Sergelius


VITLÖKSSILL
150 g matjessill
120 g smetana
50 g gräddfil
3 vitlöksklyftor
2 msk finhackad dill

Skär sillen i bitar.

Rör ihop smetana med gräddfilen.

Skala och pressa vitlöksklyftorna.

Tillsätt den finhackade dillen och pressade vitlöken i smetanablandningen. Rör ihop sillen med såsen.

Låt sillen stå i kallt fram till servering.

***
Zoom

Varm feta med grillad persika, ett sommarinslag till ostbrickan. Foto: Sofie Sergelius


UGNSFETA MED GRILLAD PERSIKA
1 feta
1 msk finhackad timjan
1 tsk honung
1 krm grovmalen svartpeppar
1 persika
1 msk olivolja

Värm ugnen till 200 grader.

Placera fetan i en ugnstålig form. Ringla över honung och svartpeppar och krydda med hälften av timjanen.

Grädda fetan i 12 minuter på ugnens mellersta fals. Lägg på grill-inställningen 2 minuter innan osten är klar så att den får en fin yta.

Skär persikan på hälft och ta bort kärnan. Pensla halvorna med olivolja och grilla med köttsidan neråt i en grillpanna i 5 minuter tills frukten fått ett fint mönster.

Servera fetan varm tillsammans med den grillade persikan och resten av timjan.

***
Zoom

Kall pizza är godare än du tror -speciellt då den toppas med laxrom. Foto: Sofie Sergelius


NYPOTATIS- OCH LAXROMSPIZZA
2 st pizzor

Deg
25 g färskjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl
5,5 dl durumvetemjöl

Topping
200 g nypotatis
200 g créme fraiche
70 g finriven parmesan
125 g riven mozzarella
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
50 g mikroörter
4 stjälkar färsk timjan
100 g laxrom



Smula jästen i en bunke för att sedan röra om det i fingervarmt vatten. Tillsätt sedan olja och salt.




Tillsätt mjölet lite i taget. Lämna en halv deciliter kvar i måttet till utbakningen.




Knåda degen tills den är smidig och fin.




Låt sedan degen jäsa i 30-60 minuter.




Värm ugnen till 225 grader.

Tvätta potatisen och skär i riktigt tunna skivor.

Rör ihop créme fraiche med den finrivna parmesanen och mozzarellan. Smaka av med svartpeppar.

Dela degen i två och kavla ut pizzorna på ett mjölat bakbord.




Bred nästan all ostblandning över pizzorna (spara lite till servering) och strö över av den tunt skivade potatisen. Ringla över olivolja och grädda på mellersta falsen i 10-15 min tills potatisen blivit genomstekt och degen är klar.

Ta ut pizzan och låt svalna. Toppa med laxrom, resten av ostsåsen, mikrogrönt och timjan. Servera pizzabitarna kalla.



***
Zoom

I år ska du smaksätta snapsen själv - ett enkelt sätt att få fram dina favoritsmaker. Foto: Sofie Sergelius


SMAKSATT SNAPS
1 liter vodka (27-35%)

Aprikos- och vanilj (0,25 liter)
1 aprikos skuren i klyftor
0,5 vaniljstång, skuren på längden

Jordgubb- och basilika (0,25 liter)
4 jordgubbar skurna i klyftor
5 basilikablad

Tranbär- och rosmarin (0,25 liter)
1 msk tranbär
1 rosmarinkvist

Citron- och timjan (0,25 liter)
0,25 citron skuren i tunna klyftor
2 timjankvistar


Placera frukt och grönt i en flaska med kork och häll över av vodkan.

Låt vodkan dra åt sig av smakerna under 3 timmar innan servering.

Kommentarer

  • Conny 24/06/2018 11:17am (16 månader sen)

    Oj, vilka fina tips på maträtter och mat och dryck. Tänker också Champion - CHVS100, våfflor med sylt och grädde. Det kunde finnas lite kvar sedan igår och att det kunde passa en söndag i en midsommarhelg. Att det skulle blir perfekt efter t ex en kall pizza med laxrom. Gräddas dem i form av skål så blir det ju lite roligare och trevligare också.

Skriv en kommentar