LRM EXPORT 20171222 064720
Publicerad 23 december 2020 kl 07:00

Några öltips till ostbrickan

Ett gott öl kan bli fantastiskt tillsammans med en ostbricka. Det gäller bara att hitta rätt öl för rätt ost. Därför bjuder vi på några tips inför julens ostbrickor.

Om man jämför med vinet så har ölet haft en ganska svag ställning på matbordet. Den här trenden börjar bli mera liberal men det är fortfarande många som inte vet att öl passar perfekt till ost!  ... Förutsatt att du har rätt kombination.

Rätt kombination är minst lika viktig när det gäller viner, så varför skulle det inte gälla öl? Här nedan presenterar jag några vanligt förekommande ostar och vilken typ av öl som passar till dem. Olika öl kan också få fram olika nyanser i osten så det kan vara trevligt att erbjuda olika dryckesalternativ till osten.

Behöver du en guide till den perfekta ostbrickan vill jag hänvisa till Sofies artikel.

Ljusa, färskare ostar.

En grundregel för att anpassa ölet till osten är att tänka på styrkan. Ljusa ostar som chevré passar utmärkt tillsammans med ett mjukt veteöl. De lena smakerna förstärker varann och ger utrymme för mer blommiga nyanser. Traditionellt sett är de flesta tyska och belgiska veteöl en bra kombination. En Witbier var perfekt. Den lilla sötman och fruktighet som finns i ölet förstärks av getosten samtidigt som ostens nyanser kommer fram utan att bli "för mycket". Chevré med witbier rekommenderas även för de som inte är helt säkra på getost.

Har man en ännu mildare ost, t.ex. färskost, mozzarella eller feta så kan det vara gott med en mild och fruktig pilsner. En liten fruktighet får fram fler nyanser i osten, såvida ölet inte blir för kraftigt eller beskt i eftersmaken.

Hårda och lagrade ostar

Inom denna kategori passar det utmärkt med en litet mörkare öl. Jag föredrar själv bruna öl för att få fram karamellsmaken i såväl ost som öl. Med rätt kombination får man också en liten nötighet. Ölets maltighet blir viktig med dessa ostar. En dubbel trappist var perfekt till både engelsk cheddar, appenzeller och old rotterdam. Ostens sälta smälter ihop med den lätt söta malten på bästa vis. Pröva!

Cheddar går mycket väl ihop med humlestarka öl som t.ex. IPA. Om du aktivt följt denna krönika kanske du har lagt märke till att jag ofta rekommenderar IPA med grillade rätter, salta smaker... Men det är en kombination som bara funkar, oberoende om du äter cheddarn som den är, på ett kex, eller i hamburgaren. En fruktig pale ale är heller inte fel, såvida den inte blir för frisk eller syrlig.

Mögelost (blå)

Den blå mögelosten har en starkare sälta än övriga. Här passar IPAn in i bilden, men tänk på att matcha bitterheten med ostens aromer. En stark ost förutsätter starkare humling och beska. Det skapar en riktigt häftig upplevelse med IPA. Vi drack Green's IPA till en fransk Roquefort. Viktigt är att det finns en tillräckligt hög alkoholprocent för att klara av att skölja gommen på mögelostens intensiva smaker. Green's IPA var förhållandevis alkoholsvag men den var tillräckligt fräsch för att kontra med smakerna. Vill du ha ett säkrare kort så kör på en starkare IPA!

Eller så går man en helt annan väg och satsar på malten i stället för humlingen. Detta är lite mer vågat men kan bli riktigt bra. I detta fall krävs en stark och maltig öl för att väga upp smakerna. Balansen hänger långt på kontrasten mellan söt malt och salt, svampig ost. Ett bocköl kan fungera riktigt bra, eller en starkare mörk engelsk ale.  Vill du riktigt dyka in i smakvärlden så drick en kraftig rauchbier till blåmögelosten. Återigen, det är viktigt att procenten är hög för att bryta smakbilden.

Mögelost (vit)

Brieosten är en återkommande klassiker på ostbrickan. Det är mögelosten som passar de flesta. Här rekommenderar jag en starkare pilsner eller pale ale. Bocköl eller en blond ale är heller inte fel. En mild brie är för övrigt ganska mångsidig och fungerar med många olika öl. Risken är bara att ölet tar över brien om den är allt för mild. Med rätt öl höjer det bara ostens smaker och gräddighet. 

Med en Witbier blev den underbar.

 

Till vår ostbricka drack vi följande öl (räknat från vänster):

LRM EXPORT 20171222 064911

1. Green's Grand IPA (5%): Fräsch och fruktig IPA med en humlebeska. Gick väl ihop med en stark blåmögelost som Roquefort trots en relativt låg alkoholhalt. Mycket god med lagrad cheddar.

2.  Suomen Olutmestarin Schwarzweizen (4,7%): Sött och mjukt veteöl med en minimal mörk smaknyans. Passar med ljusa, färska ostar som ett weissbier med det lilla extra.

3. Kimito Brewing - Mosaic Vienna Pale Ale (5,6%): En riktigt god och frisk pale ale. Går ihop med mildare mögelostar eller hårda ostar som t.ex. parmesan. Har du en starkare ost rekommenderar jag en starkare procent eller eventuellt en IPA.

4. Weihenstephaner Korbinian (7,4%): Ett brunt starköl som fungerade riktigt bra som allround-öl. Bruna, maltiga smaker tillsammans med en stark örtighet. Det är tillräckligt starkt för en mögelost men samtidigt går de mörka smakerna väl tillsammans med hårdare ostar.

5. La Trappe Trappist - Dubbel (7%): Ett lent och mjukt trappistöl som höjer hårda ostar till skyarna. Appenzeller eller Old Rotterdam var inte alls fel här. Eller en hård, lagrad Cheddar. Sötman och fruktigheten ersätter nästan fikonsylten.

6. S:t Feuillien - Cuvée de Nöel (9%): En mörk, julig och mogen belgare. Går mycket väl ihop med starkare ostar och skapar häftiga nyanseringar. 

7. S.t Bernardus Wit (5,5%): En fantastiskt söt och fruktig witbier. Mycket mångsidig och i många fall min favorit till ost, särskilt chevré.

LRM EXPORT 20171222 110804

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar