LPrVoS1rJMHr
Publicerad 11 oktober 2019 kl 15:31

Nordiska smaker i sur öl

Hösten kan bjuda på många sura smaker i form bär, likaså öl! Det är äntligen dags för två suröl.

Surölet brukar vara en publikdelare, en del gillar stilen och andra inte. Oberoende så tycker jag dessa är värda ett test!
IBIMXjEkJEc8

Mallaskoski - Jeriko Wild Ale (5,6%), Finland

En mycket nordisk suröl från Seinäjoki! Färgen är gul och grumlig, doften har en distinkt syrlighet som drar mot det lite blommigare hållet, kanske lite fläder också. Ölet är bryggt på vildjäst från lokalområdet.

Denna suröl har ovanligt mycket ölkaraktär kvar. Många gånger kan syran eller fruktigheten lätt ta över, men här finns fortfarande mycket kornmalt i karaktären som ger en genuin smak av öl samtidigt som den är sur. Denna malt ger också en minimal sötma till eftersmaken som är riktigt god. Men för övrigt småvass och fräsch i upplevelsen.

Eftersmaken får rent gräsiga och nässliga toner som gör den rätt spännande. Detta skapar också den här nordiska känslan med våra blomsterängar och nässlor. Vartefter du dricker och blir van med den vassa syran så får den en litet vinigare karaktär, nästan som ett äppelvin på gröna äpplen. En aningen mystisk suröl som passar våra breddgrader. Annars balanserat och fint!


***
id8FtwuggwoF

Omnipollo - Karpologi (3,5%), Sverige

En grumligt orangegul öl med ett svagt litet skum. Omnipollo sticker ut med sina designetiketter och generellt mycket smakstarka och genuina öl. Den här är aningen svagare i alkoholen men är absolut en suröl som heter duga.

Doften är infernaliskt sur och drar mest mot ananas och persika. Samtidigt finns en sötma som gör det hela lite mera godisaktigt, kanske lite passionsfrukt i bilden också.

Liksom doften är smaken intensivt sur, lite som den suraste citronen som verkligen vrider till hela anletet. Denna surhet har starka drag av citrus, ananas och persika. Är du van med suröl kanske du också känner igen laktosen. För övrigt fräsch och brännande sur!

Avslutet blir sockrigt söt, men ändå med en tydlig koppling till citrusfrukter och naturligt bäriga smaker. Jag tycker mig känna igen tranbär i eftersmaken också vilket ger en mera nordisk karaktär.

Det finns suröl med bättre balans men jag tycker den här blir en vinnare på grund av dess intensitet i både sötma och syra. Testa så får du se!

 Text & bild: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar