LRM EXPORT 20180125 041305
Publicerad 25 januari 2018 kl 04:20

Ölfynd från norr

Tornion Panimo är ett anrikt bryggeri vars fantastiska öl som är precis vad öl ska vara; törstsläckare som får dig att vilja ha mer. En farlig kombo. Rekommenderas varmt, serveras kallt.

LRM EXPORT 20180125 040607

Tornion Panimo - Arctic Lager (4,7%)

Paradoxalt somrig. Ett härligt grumligt, nästan lysande gulorange öl. Det hela ger ett tropiskt intryck tillsammans med humlens fruktiga aromer och maltens sötma. Den doftar nästan lite utav mango. 

Ej särskilt tjock även om den ändå har substans. Kolsyran gör ett bra jobb med att skapa en fyllighet tillsammans med malten. Den innehåller enbart kornmalt men blir fyllig och söt ändå. 

Det finns en riktigt liten beska långt bak. Den här lilla beskan är nästan pilsneraktig men är inte lika torr utan blir mycket mera tropisk. Mango, ananas och andra frukter. 

I all sin enkelhet; uppfriskande som bara den. Det här är ett lageröl som det ska vara. Mycket malt, en vass liten kolsyrebränna, och en snäll liten humling som här har fått blomma ut till sin rätt.

Inte särskilt tung, men långt ifrån klen i smaken. Litet kyld och du har ett riktigt perfekt öl. Passar utmärkt till det mesta. Tänk på salta rätter oberoende om det gäller kött eller vegetariskt. Men det är även ett mycket gott öl att avnjuta som sådant.

För att summera denna Arctic Lager så är det en väldigt positiv upplevelse. Inte särskilt tillkonstlad men den bemästrar sina smaker väl och skapar det som i alla fall jag letar efter i ett öl. Den är uppfriskande, lätt och god. Denna kommer att drickas igen.

LRM EXPORT 20180125 040511

Tornion Panimo - Czech Style Pilsner (4,7%)

Alla öl i detta test kunde väl beskrivas som "milda". Men för att skapa lite kontrast så kan det vara bra att ställa dem mot varann. I denna pilsner har vi en mycket mildare men samtidigt sädigare doft.

Filtrerad och helt transparent, den har ett vitt, klassiskt skum och en vacker guldorange ton. Doften har också en litet torrare och strävare touch utav pilsnerhumlingen.

Smaken är fantastiskt len och mjuk. Oerhört mjuk, den bara försvinner vart efter den avnjuts. Jämför med Arctic Lagern är denna mycket sädigare i smaken. Den skulle till och med kunna beskrivas som kexig. Man känner liksom kornet.

Eferåt nyps den av med en liten humlebeska. Denna beska är just perfekt för att släcka törsten, samtidigt som man blir törstig efter mer. En riktigt välgjord pilsner brukar ha den läskiga förmågan.

En mycket god kompanjon vid matbordet eller som sådan. Beskan är torrare än lagern ovan men ändå inte lika explosiv som i lagern nedan. Definitivt den sädigaste av dessa tre. 

LRM EXPORT 20180125 041337

Tornion Panimo - North Arctic Lager (4,7%)

Vad som gör en North Arctic Lager till en arktisk lager kan jag inte svara på, men vi kan väl anta att det är längre norrut än den vanliga arktiska lagern här ovan. Nåja.

Smakmässigt har alla dessa tre varit unika. Flaskan och designen gav mig fördomen av att dessa skulle påminna om varann men sist och slutligen är de väldigt unika, om än fantastiskt välgjorda och balanserade. 

Denna North Arctic Lager har en större strävhet samtidigt som den behåller mycket av fruktigheten som fanns i deras Arctic Lager. Den är för övrigt klarare i färg och transparens än lagern, men grumligare än pilsen.

Små sedimentavlagringar i glaset, men överlag ser den riktigt klassisk ut med sin skumkrona och en härlig bärnstensfärgad kropp. Det går inte att ta miste. Doften är inte helt olik från Arctic Lagern men har en gräsigare, nästan rent kraftigare beska och nyans utav humlen.

Mycket fyllig mouthfeel men denna involverar även vetemalt vilket tenderar att skapa en fylligare men samtidigt sötare upplevelse. Men här går det riktigt bra in i smakbilden; en strävare beska hålls i skick tack vare en starkare sötma.

Humlingen känns nästan klassiskt amerikansk. I ett blindtest hade jag aldrig gissat lager på denna utan skulle till och med ha sträckt mig mot en mildare IPA. I sin helhet mycket maltig. Söt och sädig men redigt med humlesmak och beska. Absolut smakstarkast av dessa tre öl.

Otroligt god. Den har en lätthet som gör den superfräsch medans den ändå smakar så pass mycket att man kan leta lite nyanseringar. Den starkare beskan gör den en bättre partner till smakstarkare rätter. Också här får det gärna vara salta rätter. Detta öl till en ordentlig hamburgare...!

Tornion Panimo har också en Stout och en Pale Ale som är vanligt förekommande i butikerna. Dock icke beprövade, men med någon av dessa tre kan du i varje fall inte gå fel. 

Text: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar