anna2
Publicerad 1 december 2022 kl 10:22

Överraska med en ätbar julklapp

Vin, blommor och chokladask i all ära. Men ibland är det roligt att överräcka en egenhändigt tillverkad gåva till värden. Anna Granér delar med sig av sina bästa tips.

Granola med mullbär och kardemumma

Granola är ingen nyhet på frukostbordet, men med rätt smaksättning kan man överraska! Här står toffésmakande mullbär och julig kardemumma för smaken. 

Ingredienser

  • 5 dl stora havreflingor
  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 1 msk vatten
  • 1 msk honung
  • 2 msk farinsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 2 msk solroskärnor
  • 2 msk pumpafrön
  • En nypa salt
  • Mullbär
  • Frystorkade jordgubbar

 

Så här gör du:

- Välj gärna stora flingor. De bränns inte så lätt och ger angenäm konsistens.
- Värm ugnen till 125 grader. Värm försiktigt olja, smör, vatten, honung, farinsocker, vaniljsocker, kardemumma och en nypa salt i en kastrull tills sockret smält. Häll över havreflingorna och blanda runt.
- Häll ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rosta i ugnen i cirka 15 minuter. Rör om ett par gånger under tiden och akta så att det inte bränns. Ta ut och strö över fröna och sätt in i ugnen 5 minuter till. Låt svalna helt och blanda sedan ner torkade mullbär och lite frystorkade jordgubbar. Förvara i en lufttät burk.

 

Annas chai latte

Det här är en mild variant av chaiblandning. Passar garanterat alla tevänner!

Ingredienser

1 dl svart te
1 tsk torkad ingefära
14 torkade nejlikor
1 tsk grovmalen kardemumma
1 kanelstång

Så här gör du:

- Hacka ungefär 2 cm torkad ingefära fint. Krossa nejlikorna i lite mindre bitar och smula sönder kanelstången. Blanda alla ingredienser och häll i en fin burk.
- Tillred en kopp chai latte genom att värma två delar mjölk och en del vatten. Lägg en knapp matsked teblandning i en tekula och häll på vätskan. Låt dra 3-5 minuter, söta med lite strösocker.

LL 20151121 saffranskaka 0494

Kaka med saffran och vanilj

Sugen på lussekatter men ingen lust att knåda deg hela kvällen? Den här kakan rör du ihop på 10 minuter.

Ingredienser

4 dl mjöl
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl mjölk
1/2 - 1 paket saffran

Så här gör du:

- Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Nyp ner smöret så du får en smulig deg. Rör ner saffran och mjölk.
- Smöra och mjöla en form och häll i degen.
- Grädda i 175 grader i cirka 35-40 minuter.

Recept och foto: Anna Granér

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar