Granola med mullbär och kardemumma
Granola är ingen nyhet på frukostbordet, men med rätt smaksättning kan man överraska! Här står toffésmakande mullbär och julig kardemumma för smaken.
Ingredienser
- 5 dl stora havreflingor
- 1 msk olja
- 1 msk smör
- 1 msk vatten
- 1 msk honung
- 2 msk farinsocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk kardemumma
- 2 msk solroskärnor
- 2 msk pumpafrön
- En nypa salt
- Mullbär
- Frystorkade jordgubbar
Så här gör du:
- Välj gärna stora flingor. De bränns inte så lätt och ger angenäm konsistens.
- Värm ugnen till 125 grader. Värm försiktigt olja, smör, vatten, honung, farinsocker, vaniljsocker, kardemumma och en nypa salt i en kastrull tills sockret smält. Häll över havreflingorna och blanda runt.
- Häll ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rosta i ugnen i cirka 15 minuter. Rör om ett par gånger under tiden och akta så att det inte bränns. Ta ut och strö över fröna och sätt in i ugnen 5 minuter till. Låt svalna helt och blanda sedan ner torkade mullbär och lite frystorkade jordgubbar. Förvara i en lufttät burk.
Annas chai latte
Det här är en mild variant av chaiblandning. Passar garanterat alla tevänner!
Ingredienser
1 dl svart te
1 tsk torkad ingefära
14 torkade nejlikor
1 tsk grovmalen kardemumma
1 kanelstång
Så här gör du:
- Hacka ungefär 2 cm torkad ingefära fint. Krossa nejlikorna i lite mindre bitar och smula sönder kanelstången. Blanda alla ingredienser och häll i en fin burk.
- Tillred en kopp chai latte genom att värma två delar mjölk och en del vatten. Lägg en knapp matsked teblandning i en tekula och häll på vätskan. Låt dra 3-5 minuter, söta med lite strösocker.
Kaka med saffran och vanilj
Sugen på lussekatter men ingen lust att knåda deg hela kvällen? Den här kakan rör du ihop på 10 minuter.
Ingredienser
4 dl mjöl
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl mjölk
1/2 - 1 paket saffran
Så här gör du:
- Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Nyp ner smöret så du får en smulig deg. Rör ner saffran och mjölk.
- Smöra och mjöla en form och häll i degen.
- Grädda i 175 grader i cirka 35-40 minuter.
Recept och foto: Anna Granér
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar