Artikel från
l5tjTBDEFV5S 3 Linda Nylund kan vin. Foto: Jonas Brunnström
Publicerad 11 oktober 2018 kl 11:01

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Piemonte betyder “vid bergets fot” och Alperna inverkar givetvis på klimatet. Druvorna odlas på bergssluttningarna av vilka de mest kända är den serie kullar som kallas Langhe. Här trivs druvan Nebbiolo, som nästan inte påträffas någon annanstans i världen. Den trivs i kalkjord men mognar sent och de bästa lägena är därför alltid mot söder. Nebbiolo är en knepig druva med tunt skal och känslig för sjukdomar, men när det lyckas producerar den fantastiska viner med doft av lakrits, rosor och örtiga och kryddiga toner som curry, torkat gräs eller hö.

Både Barolo och Barbaresco görs på druvan Nebbiolo. Man brukar kalla Barbaresco för barolos systervin eller lillebror. Det är ganska svårt att särskilja de två och skillnaderna kommer nog mer av olika stilar hos olika producenter än någon verklig kvalitetsskillnad.

Båda eklagras, har hög tanninhalt och bör drickas först efter ett tiotal år eller mycket mer.

Ibland klassar vissa producenter ner sitt vin till en Langhe Nebbiolo eller till och med en Langhe Rosso, alltså ett rött vin utan namngiven druva. Här kan man därför göra verkliga fynd till en bråkdel av vad en barolo kostar om man väljer en bra producent.

I Piemonte har vinen har ofta namn som består av druvan samt var den odlats. Ett exempel på detta är druvan Barbera som kan vara en Barbera d’Alba (från Alba), d’Asti (från Asti), eller del Monferrato (från byn Monferrato). Barbera har hög syra och är därför ett utmärkt matvin. Tanninhalten är ofta ganska låg och det har hänt att barberavin marknadsförts som “rött vin man inte får huvudvärk av”. Detta trots att man inte vetenskapligt kunnat påvisa att det skulle vara just tanninerna som är ansvariga för eventuell huvudvärk. Jag låter det vara osagt vad jag tycker om den saken men tillägger bara att man kanske även bör kolla lite på antalet glas om huvudvärk uppstår…

Prisnivåerna i Piemonte är ofta höga, men här har jag listat några personliga favoriter som tar dig genom regionen utan att tömma lönekontot helt:

Tirofune Langhe Rosso 2016, 12,72€
Blandning av Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som smakar mycket mer än den kostar. Fylligt, smakrikt och utvecklat. Ett riktigt godisvin.

Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2016, 16,89€
En av Piemontes mest kända producenter. Perfekt för att lära känna både druvan och ursprunget. Stilrent, generöst och med frisk syra.

Cascina Boschetti Gomba Barolo 2014, 24,99€
Vi rör oss i nedre kanten av vad en barolo egentligen ska får kosta, och ändå är detta bara så bra. Utvecklat, hela paletten av typiska aromer som viol, läder, tjära, halm. Dock ingen speciellt bra årgång just denna.

Zoom

Tirofune Langhe Rosso smakar mer än det kostar. Foto: Linda Nylund

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar