Jul rosolli2
Publicerad 15 december 2021 kl 13:40

Recept: Rosoll och sås

I det finska köket är rosolli en sallad som äts mestadels som en kall maträtt, särskilt som en del av den traditionella finska julmåltiden.

Ingredienser:

2–3 kokta potatisar
4–5 kokta färska rödbetor 2–3 kokta morötter
1 purjolök
1 vanlig lök
2 äppel
4–5 kokta ägg

Gör så här: 

  1. Hacka alla ingredienser i bitar. Lägg upp och servera rosollin enligt eget tyckte. Antingen lägger du upp ingredienserna skilt så som på bilden eller så blandar du allting till en enhetlig sallad.
  2. Dekorera med äggets vita och gula samt persilja.
  3. Blanda 1-2 dl gräddfil med ett par matskedar rödbetsspad så får du en fin ljusröd sås.

Receptet kommer från den prisbelönta kokboken Tack för maten Mamma! som i år vann det prestigefyllda priset och titeln Best in The World 2021 i kategorin ”Nordic” samt Best f the Best of 25 years ”Best Nordic cuisine cookbook”  i den internationella tävlingen Gourmand World Cookbook Awards. Boken är en hyllning till Danielas barndomsväns mammas kokkonst som baserar sig på egna odlingar, vilt och råvaror från mark, skog och hav.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar