42162371 l
Publicerad 13 september 2021 kl 00:51

Sevendays svampskola

Äntligen är svampsäsongen här! Men vilka svampar kan du äta och vilka ska du lämna i skogen? Här kommer en artikel om hur du lyckas bäst i svampskogen. Den viktigaste regeln är: ta det säkra före det osäkra.

Det finns tusen och åter tusen svamparter i Finland, varav många av dem är ätliga. Vi har dryga tiotal svamparter som kan orsaka förgiftningar och för det otränade ögat kan det vara svårt att skilja på svampar som är giftiga obehandlade men ätliga som tillgjorda. Egentligen behöver du inte känna till de giftiga svamparna, huvudsaken  är att du känner till  de du  kan äta. Matsvampar som är vanliga i  de finländska skogarna under hösten är bland annat: soppar, kantareller, riskor, trattkantareller, bleka taggsvampar och fårtickor. Rynkade tofsskivlingar, svarta trumpetsvampar, sotvaxskivlingar och kremlor passar också som matsvamp.

I svampskogen gäller regeln "ta det säkra före det osäkra", vilket betyder att du inte ska plocka svamp du är osäker på. Här är ett par vanliga matsvampar du kan hitta i skogen:

1. Stensopp

Stensopp, Rödbrun stensopp och finluden stensopp kallas också karljohanssvamp. Den finns i både barr och lövskog och har en nötig, mild smak och passar utmärkt i grytor och såser.

Stensoppen är en stor och stadig svamp. Den har en brun, aningen klibbig, välvd hatt, svampfoten är vit eller ljusbrun med vitt ådernät. Rören är ljusgrå på en ung svamp och senare blir de gulgröna. Foten kan vara ganska rak eller rund som en tunna. 

101859385 lStensoppen växer nära gran i barrskogar, den rödbruna stensoppen växer nära tall och torrare mark. Den finludna stensoppen växer i lundar på ekens rötter. Du hittar stensoppen i nästan hela Finland!


2. Smörsopp

Smörsoppens har en mörkbrun hatt och runt foten finns en stor ring som först täcker rören och senare då den torkar klibbar fast vid foten. Rören är finfibriga och gula till färgen. Svampens märg är ljusgul och mjuk.

Det här är en perfekt matsvamp som ofta växer ofta i stora mängder längs skogsvägar och dikesrenar. Då du rensar svampen ska du dra av hatthuden och skära av stammen. 

109270039 l

3. Skogriska 

Skogsriskorna är stora skivsvampar med en slemmig yta. Hattens yta är gråbrun och foten är ljusare än hatten. Något som är typiskt för riskor, är att det sipprar fram vit mjölksaft ur lamellerna. Skogsriskan är mörkare och har mörkare fläckar medan skogsriskan är blekt läderfärgad och saknar fläckar. Riskan har en besk smak.

130503660 l

Skogsriskor växer i friska, ödemarksartade skogar. 

 

4. Blodriska och tallblodriska

Blodriskan har en orangeröda hatten med fläckar.  Foten är ihålig och mjölksaften är morotsröd. Blodriskans hatt har tätare fläckar och är mer grönaktig än tallblodsriskan.  

Blodriskan växer nära granar och tallblodriskan vid roten av tallar i tallskogar. Svamparna är allmänna i södra Finland och du kan hitta dem på passande ställen också längre norrut.

118760574 l


5. Kantarell

Kantarellen är en stor favorit hos finländarna! Lika vacker att se på som god att äta. Dessutom lätt att känna igen på sitt karakteristiska utseende i gul-orange med en lite krusig hatt. Svampen är svår att förväxla med giftiga svampar. Du känner också igen svampen på den fruktiga doften. 

Kantarellen hittas i mångsidiga terräng- och skogstyper, men inte i mycket täta och mörka skogar. Bra kantarellställen är till exempel sjöstränder eller bland- och lövträdsskogar. Kom ihåg att svampen trivs på samma växtplats många år, så lägg på minnet var du hittar dina första kantareller! 

132588303 l

Kantarellen börjar komma kring midsommar men högsäsongen är kring augusti och september.

6. Svart trumpetsvamp

Svart trumpetsvamp är svart eller mörkgrå i färgen med krusig hatt. Det är en väldigt god matsvamp som passar bra i såser och soppor och dessutom kan torkas. Det finns inga lameller på svampen och det finns ingen tydlig gräns mellan hatten och foten. 

133306317 lSvart trumpetsvamp växer i södra och mellersta Finland, i friska lundar och moskogar. Svampen växer i täta grupper men tack vare den svarta färgen kan den vara bra kamouflerad från giriga svampplockare. Precis som med kantarellen, växer den ofta flera år på samma ställe.  

 

3 sätt att ta hand om svampen

  • Stek svampen direkt.
  • Torka den: Rensa och lägg glest på tidningspapper i rumstemperatur. (Stora svampar skärs i skivor först.)
  • Förväll och frys in: Rensa och skär svampen i bitar.
  • Koka utan vatten; svampen släpper vätska. Låt kallna.

Vill du testa din kunskap om svampar? Gör Svenska Yles svamptest här!

 

Om du misstänker att du ätit giftiga svampar, ber du Giftinformationscentralen om råd (telefon (09) 471 977).

Källor: ruokavirasto.fi arktisetaromit.fi Amelia.se alltommat.se mittkok.expressen.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar