Artikel från
crop layRXi2lb2Vj Mätta magen med en fiskgryta med smak av fänkål. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 8 mars 2018 kl 10:01

Smakrika röda grytor

Tomatbaserade grytor går att variera i det oändliga – prova på en kycklinggryta med influenser från Mexiko eller en fiskgryta med fänkål.

Zoom

Kycklinggryta med influenser från Mexiko - en enkel och snabb maträtt för hela familjen. Foto: Sofie Sergelius


MEXIKANSK KYCKLINGGRYTA

1 lime
400 g kycklingbröst
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm cayennepeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 krm grovmalen svartpeppar
400 g tomatkross
230 g kidneybönor
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
100 g söt majs
100 g crème fraiche
50 g finhackad vårlök


Riv skalet på limen.

Skär kycklingen i bitar och krydda med salt, peppar, cayennepulver och saften från en lime.

Skala lök och vitlök. Skär löken i skivor och finhacka vitlöken.

Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlök, rökt paprikapulver, limezest och svartpeppar. Fräs i en minut och tillsätt sedan tomatkross och kidneybönor.

Hetta upp, rör ner vatten, grönsaksbuljong, majs och kyckling. Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 10 minuter.

Servera grytan med kokt ris, crème fraiche och finhackad vårlök.

***
Zoom

Mätta magen med en fiskgryta med smak av fänkål. Foto: Sofie Sergelius


FISKGRYTA MED FÄNKÅL
1 lök
1 vitlöksklyfta
150 g färsk fänkål
50 g purjolök
1 citron
3 msk olivolja
2 fiskbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
400 g tomatkross
2 dl vitt vin
1 dl vatten
300 g sej
300 g lax
1,5 dl grädde
200 g siiklipotatis
0,5 kruka färsk persilja
2 msk finhackad grädlök

Skala lök och vitlök. Finhacka båda två.

Skär fänkålen i små tärningar och skiva purjolöken tunt. Riv zestet på citronen.

Tvätta potatisen och skär i jämnstora tärningar.

Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök, fänkål och purjolök i ett par minuter. Rör ner citronzest och fiskbuljongtärningar. Fräs i ett par minuter.

Skär fisken i jämna bitar, cirka 2 x 2 centimeter.

Tillsätt tomatpuré, tomatkross, vitt vin, vatten och potatis.

Låt grytan koka i cirka 10 minuter, lite beroende på potatisarnas storlek, och rör därefter i grädde.

Koka upp och tillsätt fiskbitar. Koka grytan i 5 minuter tills fisken är färdig.

Servera grytan med färsk persilja och gräslök.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar