Artikel från
nQzYCqRb1ON1 2 Snabblagad kycklingsås smaksatt med senap och timjan. Användningen av crème fraiche gör såsen syrligare än om man skulle använda grädde.  Foto: Jessica Nybacka
Publicerad 28 mars 2019 kl 09:00

Snabba pastarätter till både vardag och fest

Pasta passar både till vardags och till helgmiddagar och kan varieras i det oändliga. Gemensamt för de flesta pastarätter är att de är ett snabbt och enkelt alternativ som alltid är lika gott!

Koka pasta i en rymlig kastrull i rikligt saltat vatten, annars blir pastan smaklös. Låt inte pastan koka för länge, den ska ha kvar ett lätt tuggmotstånd vilket kallas för ”al dente”. Använd dig av pastavattnet då du lagar såser – vattnet innehåller både smak och stärkelse vilket får såsen att tjockna.

Snabblagad kycklingsås smaksatt med senap och timjan. Användningen av crème fraiche gör såsen syrligare än om man skulle använda grädde.  Foto: Jessica Nybacka


KYCKLINGPASTA


400 g pasta penne
500 g kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g crème fraiche
1 dl pastavatten
2 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 msk senap
1 msk kycklingfond
1 dl riven parmesanost


 


Koka upp en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka pastan al dente.


Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Genomstek kycklingen och krydda den. Plocka upp filéerna ur pannan och lägg dem på ett fat. Stek löken mjuk och tillsätt vitlök och timjan. Rör ner creme fraiche och pastavatten. Smaksätt med senap och kycklingfond. Plocka ner kycklingen i såsen och låt såsen koka ihop sig. Rör ner parmesanosten.


Servera pastan med kycklingsåsen, parmesan och färsk timjan.


 ***

Byt ur köttfärsen i en bolognese mot tärnad choriokorv. Hittar du rå chorizo så går det även att ta ut korvfärsen ur skinnet och steka det som med vanlig köttfärs. Foto: Jessica Nybacka


CHORIZO-BOLOGNESE


400 g spaghetti
ca 500 g chorizo
1 gul lök
2 morötter
1 vitlöksklyfta
400 g krossad tomat
1 dl rödvin
1 msk köttfond
1 näve färska basilikablad
0,5 tsk svartpeppar 


Koka upp en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka spaghettin al dente.


Finhacka lök och vitlök. Tärna moroten och chorizon i små tärningar. Fräs löken mjuk och tillsätt sedan morot och chorizo. Låt fräsa tills moroten mjuknar och tillsätt sedan vitlöken. Häll över rödvin och krossad tomat och låt koka ihop. Smaksätt med finhackad basilika, fond och svartpeppar.


Servera pastan med bolognesesås och riven parmesan.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar