rps20170707 191032
Publicerad 6 juni 2021 kl 21:04

Tre välvalda sommaröl

Brännässlepilsner, ingefärsstout och polsk-amerikansk veteöl. Vi testar på tre utav Alkos sommaröl som alla är perfekta för en dag ute i solen.

Confucius - Ginger Stout (5,5%) Koch, Estland

Koch är ett bryggeri med en mysig, medeltidsinspirerad taverna i Tallinn. Besök gärna stället om du har lite tid övers för en kall öl! Det är en trevlig miljö med många varianter på husets öl. I Finland får vi dock nöja oss med flaskvarianten.

Till synes verkar Confucius vara en svartbrun dryck när den hälles upp, med ett gräddigt och beige skum. Färgtonen är djup och svart i glaset, lite liknande som på en Guinness. Doften är nästan lik träkol med en ihärdig syrlighet och en stickande ingefärskick i slutet. En lätt sötma utav torkade plommon och mörk limpa finns också med i doftbilden.

Den rekommenderade serveringstemperaturen ligger på tio till tolv grader celsius. Det är relativt svalt, och skapar en väldigt spännande upplevelse. Vanligen avnjuter jag gärna mina stouts litet varmare för att ge smakerna ett större spelrum. Men i denna sommarvärme fungerar den perfekt som litet kyld. 

Den blir nästan uppfriskande i graden till kall läsk trots en medelmåttig kolsyra. Sen dyker smaken plötsligt ned i den mörka, rostade malten. Mogna, beska smaker som ändå innehar en behaglig, sirapsaktig sötma. Men innan den sjunker ned och blir en klassisk, tung stout så räddas friskheten utav ett intensivt sting från ingefäran.

I sin helhet blir det därför ett mäkta uppfriskande öl, trots sina mörka smaker. Eftersmaken är ihållande besk utav humle men det sporrar bara till en klunk till. Toner utav starkt kaffe eller espresso finns också i eftersmaken. Ölet har ändå en ihållande friskhet som sällan finnes bland stouts. Denna kommer jag möjligen att köpa igen och rekommenderas absolut. Men smaken och friskheten beror väldigt långt på serveringstemperaturen i detta fall, så ta med kylväskan till stranden.

Prykmestar Nokkos Pils (5,2%) Vakka-Suomen Panimo, Finland

Bland Alkos sommaröl hittar vi även Prykmestars exotiska variant på pilsen, den innehåller nämligen brännässla. Färgen är grumligt bärnstensgul med ett vitt och fräsande skum som snabbt lägger sig. Precis vad man väntar sig av en pils. Doften är både bekant och exotisk på samma gång. Man känner den litet beskare humlingen i pilsen men samtidigt finns där någonting annat som är svårt att sätta fingret på. Någonting växtaktigt, men jag kan inte direkt koppla det till brännässla genom doften. I och för sig doftar inte brännässla särskilt mycket.

Den är lätt, frisk och god. Det är ungefär vad man väntar sig av en ofiltrerad pils i smakväg men precis som i doften finns det element av någonting annat. Det är inga tydliga smaker, men man kan ana en liten ton av nässla och någon frukt, kanske äpple. Nässelsmaken gifter sig väl med den beska humlen och smakerna skiljer sig inte enormt från varann. Men om man någonsin tuggat på ett blad av en brännässla eller ätit nässelsoppa så kan man känna igen den lite torra, växtaktiga smaken. För övrigt är den ganska sädig och malten smakar lite som ljust bröd.

I eftersmaken lämnar den en överraskande honungssöt känsla på tungan. Längre bak i gommen känner man humlen länge och väl. Typiskt för ofiltrerade pilsner är givetvis en mera utvecklad och starkare smak. Det kan också göra ölet torrare men den är ändå uppfriskande som sådan. Den är grövre i smak och känsla än klara, filtrerade pilsners men ändå ingen tungviktare.

Ett spännande öl och riktigt gott att dricka, men långt ifrån min favoritpilsner. Men den fyller rollen som uppfriskande och fungerar även till typisk sommarmat; grillat, fisk och sallader. Samtidigt kan den bli ett bra samtalsämne vid matbordet. 

Pinta Sanrajza - American Amber Wheat (5,0%) Pinta, Polen

Polska öl är en mera sällsynt syn i våra butikshyllor även om man i bland hittar bulköl som t.ex. Zywiec. Detta öl kommer från bryggeriet Pinta och är för mig ett obekant bryggeri. 

Precis som namnet amber spelar på så är den något bärnstensaktig i färgen, något mot det rödare eller mer kolabruna hållet. Den är ofiltrerad och grumlig med ett lätt skum. 

Doften är fantastisk. Detta är alltså ett polskt öl med amerikansk stil. Amerikansk stil brukar innebära bland annat en fruktigare humling. Det känner man i doften, med kraftiga apelsin- och citrusaromer blandat med en lätt beska. För övrigt ser den ganska vanlig ut till utseendet.

Kolsyran är otroligt mjuk, den är inte alls vass som den kan vara utan kommer snarare som ett mjukt bränn i ett senare skede av klunken. För att vara en veteöl är den väldigt mild i sina jästiga banantoner, men det beror på den kraftigare humlingen som döljer den fruktiga sötman i eftersmaken.

Innan humlen slår på har den dock en mjödaktig sötma blandat med den brödaktiga malten. Även denna rekommenderas litet kyld för att få fram den tänkta friskheten. Den är annars en väldigt smakrik öl medans man dricker, och även humlestark som sådan. Däremot dör smaken ut ganska fort och humlen försvinner någonstans medans den lilla sötman tar över i smaken efter eftersmaken. 

Som sådan känns den inte särskilt speciell, men samtidigt blir den ändå en mix av ett lättare veteöl och en fruktigare ale. Smakrik medans man dricker den, men den blir inte heller sträv eller torr i längden. På så vis kan den bli god att dricka till mat eller som sådan.

Som slutsats uppfyller alla dessa tre kravet för ett uppfriskande sommaröl. Överraskande nog måste jag ändå säga att stouten var den kanske lättaste eller fräschaste i smaken av dessa. Trots sina mörka toner vägde ingefäran upp resten. Nässelpilsen var också frisk men ändå litet strävare i humlingen än stouten, samma gäller den polska american amber alen.

Text: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar