LRM EXPORT 20181102 105351
Publicerad 2 november 2018 kl 11:41

Våghalsig malt till Halloweenfirandet

Vi kör två litet finare och vilda rackare inför halloween; ett suröl och ett rågvin! Det är starkt, det är nyskapande och framför allt gott. Dessa har lagrats på ekfat för att få fram fler nyanser i eftersmaken. Vågar du smaka dessa?

LRM EXPORT 20181102 105509

The Wild Beer Company - Modus Operandi, Oak Aged Sour Red (7,0%), England

Här är ett riktigt lyxigt suröl. The Wild Beer Co gör mycket fina öl och lyckas ofta hitta nya sätt för öl att smaka. Rekommenderas varmt till alla som uppskattar suröl.

Färgen är rejält mörkröd, nästan så att den ser mera brunsvart ut i glaset. Ett litet skum fräser till och fyller luften med syrliga aromer av röda vinbär, tranbär och små eleganta ektoner - ölet har nämligen lagrats i ektunna.

Superfräsch att dricka. Det är inte det suraste i klassen men rejält syrlig ändå, med en nyans av röda vinbär och tranbär. Lite vinäger- och surmjölkstoner komplementerar de lena ekinslagen som kan kännas av i eftersmaken. Om du är obekant med suröl kanske inte surmjölk låter som något positivt i öl, men tro mig, det är mycket gott.

Inte särskilt söt även om den har små spår av karamell i malten, men det passar bra ihop med eken. En liten beska finns men det är inget som direkt definierar detta öl. 

För att summera denna så är den ej komplex, den kan vara simpel och fräsch samtidigt som man ändå kan leva sig in i de finare nyanserna. Syrligt, bärigt och gott. Bör ej drickas kall, på sin höjd litet kyld. Annars försvinner de finare aromerna. Perfekt till sallader, bär och frukter eller som törstsläckare.

LRM EXPORT 20181102 112320

Mallaskoski - Nemesis No.3, Barley Wine (12,8%) Finland

Ett rätt så nyskapande rågvin. Rågvin är alltså en typ av stout som görs av råg och vanligen i vinstyrka. Råg ger ofta en rundare och tydligare sötma än t.ex. kornmalt. 

Svart som natten i färgen, noll transparens och verkligen noll kolsyra, inte helst något skum. Doften är starkt rågig, ungefär som den finska memman kan dofta. Litet söt med plommoninslag. 

Det är inte det tjockaste ölet och eftersom den inte har någon kolsyra ter den sig överraskande vattnigt trots färgen. Men det här gör egentligen drickupplevelsen litet fräschare, för smaken är ändå rejäl.

Det är en stor, rågig sötma och precis som doften smakar det som memma med socker. Små toner av choklad och rostad malt kan hittas. Däremot finns ingen bitterhet som är vanligt bland mörka öl.

Ganska snart sprider sig en värme i kroppen med sina 12,8%. Men det går bra in i smakbilden. Fruktigheten lutar mot plommon, samtidigt som den har en viss tallig träighet. Denna träighet går mycket bra in i den lilla beskan som finns.

Stark, värmande och god. Dricks som sådan, till salta och hårda ostar eller som dessertöl. Söt memmastout utan bitterhet är det bästa sättet jag kan beskriva detta öl.

Text: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar