Helt ärligt, hur väl tar du hand om basplaggen i din garderob? Ju bättre vi vårdar och sköter om våra kläder, desto fler år kan vi använda plaggen utan att de ser slitna ut. Höstens garderob skiljer sig både produkt- och materialmässigt från sommaren. I det finländska klimatet krävs det ofta att vi klär oss lager på lager för att kunna klä på och av enligt väder och vind.
Nyckelplagg är det som ger en outfit den där lilla extra "wow"-känslan. Nyckelplagg är ofta lite färggrannare och galnare än basplaggen, men är du i början av att identifiera din stil, kan nyckelplaggen också vara väldigt neutrala. Kom ihåg att bas- och nyckelplagg varierar från människa till människa ock ska representera din livsstil.
Här kommer fem väldigt användbara höstplagg som troligen finns i de flestas garderober. Tar du hand om dem på rätt sätt, kommer det här bli favoriter för många år framöver.
1. Läderjackan/Läderbyxan
Både läderjackan och -byxan är en återkommande trend varje höst. Har du inte införskaffat din första jacka, är det aldrig för sent! På marknaden har produkter av PU-läder också ökat, men dessa skötselråd är enbart ämnade för plagg av äkta läder.
- En läderjacka i bra kvalité kommer hålla i många år, eftersom skinnet formar sig efter din kropp. Därför ska jackan alltid hängas upp på en stadig galge och inte över en värmekälla. Byxorna ska också gärna hängas rakt för att undvika veck och skrynklor.
- Torka av plagget med en lätt fuktad, mjuk trasa. Har du fått enklare fläckar på det, kan de försvinna med en tvållösning eller galltvål. Då ska du försiktigt torska över fläcken, men inte gnugga. Fettfläckar kan gå bort med potatismjöl som du ströt över och låter absorberas.
- Svårare fläckar ska du aldrig ta bort själv, utan lämna in plagget till en expert (skomakare, kemtvätt). Experimentera inte själv med fläckborttagningsmedel.
- Blir din jacka eller dina byxor väldigt blöta, ska du låta dem torka på en galge i rumstemperatur. Skinnjackan kan kännas stel efter torkningen, vilket du löser genom att gnugga skinn mot skinn- Gnid aldrig det våta skinnet.
- Kom ihåg att smörja! Det finns läderfett och läderbalsam att köpa i skobutiker som du kan smörja in plaggen med.
2. Boots
Vare sig du väljer att använda höstskor i läder eller mocka, har du en hel del skötsel att göra. Blanka läderskor är bland de vanligaste skorna och väldigt hållbara. Mockaskor är gjorda i fina material som är lite känsligare, och behövs därför vårdas mera.
- När du köpt nya läderskor ska du direkt vårda och impregnera dem innan första användningen. Rengör dina läderskor genom att borsta bort smuts med en skoborste och lägg på skorengöring med en fuktig rengöringsduk. Mockaskor kan du rengöra med en rengöringssten. Borsta sedan bort all smuts med en mockaborste.
- Använd ett impregneringsspray regelbundet för att skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm.
- Lädersulor är känsliga mot vatten och behöver vaxas in ordentligt innan användning. Låt skorna vila med skoblock för att behålla formen. Till stövlar använder du stövelstöd!
- Har du hört talas om deodorant för skor? En skodeo fräschar upp skornas insida. Spraya ett jämnt lager skodeo runt om hela skons insida.
3. Jeansen
Jeans använder många året runt, och detta basplagg förtjänar all kärlek och uppskattning den kan få! Hur du sköter jeans beror mycket på tjockleken på tyget, färgen och förtvätten. Alla jeans är inte förtvättade och då ska du lägga extra stor fokus på den första tvätten. Här kommer några allmänna regler att tänka på:
- Tvätta inte jeans för ofta. Om plagget är tillverkat av rå eller otvättad denim kräver det mera försiktighet.
- Tvätta alltid i låg temperatur och använd inte tvättmedel som innehåller blekmedel.
- Dropptorka alltid.
- Lufta jeansen ofta istället för att tvätta dem, och förvara dem vikta i garderoben!
- Hål på jeansen? Försök att alltid sy eller reparera dem innan du köper nytt. Kom ihåg att rå denim blir snyggare ju längre du använder dem.
4. Kashmirtröjan
Kashmir är en av de finaste materialen du kan ha på dina tröjor. Det är mjukt och skönt och värmer gott i höstkylan. Ullen kommer från kashmirgetter, som har en speciell underull som skyddas av ett yttre lager av ull. Underullen består av fina, mjuka hårstrån som skyddar getterna mot kyla under de långa vintrarna. Det är den mjuka underullen som används för att göra kashmirgarn.
- Undvik att tvätta plagget för ofta eftersom det är ett känsligt material. Lufta plagget ofta och när du väl behöver tvätta det, ska du antingen göra det för hand eller i maskin med ett speciellt ulltvättmedel.
- Häng inte kashmirplagg utan låt dem ligga vikta i garderobe.
- Kashmir noppar lätt i början då de korta ullfibrerna letar sig upp till ytan. Noppa tröjan med hjälp av en ullkam eller en noppborttagare.
- Förvara kashmir mörkt, svalt och liggande.
5. Strumpbyxan
Strumpbyxan är faktist ett plagg och inte en accessoar! När du har underkläder av kvalitet, kommer resten av outfiten bli ännu snyggare. Till hösten vill många satsa på en mörkare, tjockare strumpbyxa. Tar du hand om detta delikata plagg på rätt sätt, kommer du slippa få hål och slänga bort dem efter en gång.
- Välj strumpbyxor med tjockleken runt 20-60 den. Riktigt tjocka strumpbyxor är över 60 den och håller bättre.
-
När strumpbyxorna används töjs fibrerna ut. För att behålla formen ska du därför tvätta dem efter varje användning. Använd alltid tvättpåse och undvik sköljmedel.
-
Ett gammalt husmorsknep är att stärka strumpbyxorna där du vanligtvis får maskor genom att spraya med hårspray på de ställena.
-
Rulla ihop strumpbyxorna eller vik ihop dem försiktigt. Det viktigaste för att undvika att riva sönder dem är att de får ligga separat från andra kläder. Låt inte de ligga nära andra kläder som har krokar och knappar!
Har du några egna tips på hur man tar hand om plaggen i höst?
Källor: Café, Skinnbolaget, Springyard, Stora jeansguiden, Damernasvärld, Softgoat, Afound, Femina, Hunkemöller, Damernasvärld
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar