flowkitchen kokosolja2
Publicerad 3 juli 2018 kl 06:00

15 sätt att använda kokosolja

Kokosolja sägs vara hälsans guld, och lever verkligen upp till det namnet. Oljan har massor med olika hälsofördelar och kan dessutom användas till det mest. Allt från att steka och baka med till ta bort smink och återfukta huden med.

Kokosolja – hälsans guld. Kokosoljan har varit väldigt populärt de senaste åren, och det verkar inte som om den skulle försvinna från marknaden i första taget. Den går att använda till det mesta, och passar lika bra till matlagning som i medicinskåpet. Hemma hos mig finns det brukar lite här och där, både i köket och i badrummet. Varför är kokosolja så hälsosamt, och vad den användas till?

 
Kokosolja pressas ur det vita fruktköttet i kokosnöten. Den odlas i tropiska länder som Indonesien och Thailand. Kokosolja har länge förväxlats med industriella transfetter och det härdade kokosfettet som säljs i margarinhyllan. Den silvriga förpackningen man använder till att fritera munkar i, ni vet? Den kan gott lämnas kvar i hyllan. Dagens kallpressade och ekologiska kokosolja är däremot något helt annat, och har massor med olika hälsofördelar.

Kokosolja är en medellång fettsyra som består av 92% mättade fettsyror. Mättade fetter har dock en mycket negativ stämpel och är inte det bästa man kan förse kroppen med. Därför har det också dykt upp en del mothugg de senaste åren där det sägs att kokosoljan kanske inte är så hälsosam som den påstås vara. Detta beror främst på att den nästan uteslutande består av mättat fett, precis som rött kött och smör, och att den på grund av det skulle ha bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. Men de mättade fetterna som kokosoljan består av däremot är helt annorlunda än de som finns i animaliska produkter. Tack vare att kokosoljans fettsyror är medellånga (istället för långa) lagras de inte som fett i kroppen, utan tas istället mycket lätt upp i kroppen och används som energi direkt i cellerna där de påskyndar ämnesomsättningen. Detta leder i sin tur till att immunförsvaret fungerar bättre och att gamla och/eller skadade celler förnyas snabbare. Kokosoljan förbättrar dessutom upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror .

Många använder kokosolja för att bekämpa infektioner eftersom den har en både bakterie- och virusdödande effekt. De viktigaste fettsyrorna i kokosoljan heter laurinsyra, myristinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra. Av dem utgör laurinsyran 45-60% av kokosoljan och är ett riktig superämne som skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Det är laurinsyran som i huvudsak ligger bakom kokosoljans många hälsofördelar, och den hittas faktiskt också i bröstmjölk. Kaprylsyran har också många fina egenskaper, den är till exempel helt fantastiskt för tarmen och tarmbakterierna. Men det är tack vare att alla de olika fettsyrorna samverkar som kokosoljan får sina fantastiska hälsofördelar. 

flowkitchen kokosolja3


Vilken kokosolja ska man köpa?

 
Kallpressad, ekologisk okosolja finns numera i så gott som alla matbutiker, stora som små. Där hittas den oftast samma hylla som olivolja och andra oljor. Det finns flera olika märken att välja mellan, det som kan skilja sig dem emellan är några euro i priset och en aning när det kommer till smaken. Annars är det inte så stor skillnad på vilken burk du väljer. Det finns även neutral kokosolja där den naturliga kokossmaken är borttagen, denna passar bra i matlagning och bakning där man inte vill känna av kokossmaken. Här hos oss i Norden har kokosoljan en fast form, men stiger temperaturen över 24-25° smälter den och blir flytande.


Hur mycket ska man äta?

 
All fett är fett, vilket betyder att de innehåller riktigt med energi. Därför är det aldrig bra att äta för mycket av något, även om det har massor med hälsosamma egenskaper. Får man i sig 1-2 matskedar kokosolja utspritt under dagen får man gott och väl i sig de nyttiga fettyrorna kroppen behöver. 

 

flowkitchen kokosolja4

 

15 sätt att använda kokosolja:


1. I matlagning och att steka med

Kokosoljan är perfekt att steka med och använda i matlagningen eftersom den tål höga temperaturer. Andra oljor och fetter oxiderar mycket snabbt medan kokosolja tål ända upp till 180°. 

 
2. Till bakning

Det går bra att ersätta smör och margarin med kokosolja ifall man vill baka mjölkfritt och veganskt.
 

3. Äta direkt som hälsotillskott

Om man vill kan man också äta kokosoljan direkt som den är. Ta 1-2 matskedar utspritt under dagen och du får i dig massor med bra fettsyror. Fungerar också utmärkt att ge åt hundar och andra husdjur, min hund får en matsked alltid nu som då som han så glatt slickar i sig. 

4. I kaffet och andra varma drycker

Att sätta en matsked kokosolja i kaffekoppen ger en len smak och kaffet känns mera fylligt. Fungerar också bra i te. 


5. Återfuktning

Att använda kokosolja som hudlotion och återfuktning gör huden härligt lent och mjukt. Vårdar också torra nagelband, och frasiga armbågar. 


6. Rengöring och peeling

Eftersom fett löser upp fett kan man också använda kokosoljan att rengöra ansiktet med. Rör man ner lite socker i oljan har man även en skön peeling. 

7. Sminkborttagning

Att ta bort ögonmakeup med kokosolja är helt fenomenalt. Inga svidande ögon av de starka rengöringsvätskorna längre, och sminket försvinner hur lätt som helst. Ta en liten klick kokosolja på fingret och gnugga försiktigt över ögat. Vät sedan en bomullstuss med lite vatten och stryk bort oljan och sminket. 

 flowkitchen kokosolja5


8. Hårinpackning

Kokosolja vårdar också håret och hårbotten. Massera in en klick efter att du tvättat håret och låt det sedan verka en stund innan du sköljer bort det. 


9. Rakgel 

Att smörja in benen med kokolja innan du rakar dem gör att hyveln glider lättar och huden skyddas av oljans fettlager. Ger också extra mjuka ben. 


10. Mot kliande bet och solbränd hud

Eftersom kokosoljan har en lugnande och anti-bakteriell effekt på huden vårdar den kliande insektbett och hud som blivit bränt i solen. 

11. Solskydd

Kokosolja har dessutom en naturlig solskyddsfaktor (mellan 5-15, och fungerar bra som skydd när solen inte är alltför stark.  


12. I deodorant och tandkräm

När man gör egna, naturliga deodoranter och tandkrämer har kokosoljan en viktig roll.  


13. Oilpulling

Oilpulling betyder att man tar lite kokosolja i munnen och för runt det en stund innan man spottar ut den. Det vårdar tandkött och slemhinnor och hjälper också till att rena levern och andra inre organ. Man kan också göra det med andra oljor, men eftersom kokosoljan smakar så gott känns det som ett bra val. 


14. Massageolja

Kokosolja är perfekt som massageolja, och även som naturligt glidmedel. 

 
15. Lädervård och smörjmedel

Kokosoljan passar inte bara i köket, badrummet och sängkammaren, den fungerar också som smörjmedel till exempelvis gångjärn och cykelkedjor samt att vårda läder med.  


Ja, kokosoljan är verkligen användbar. Använder du ännu inte kallpressad ekologisk kokosolja ska du absolut ta och köpa dig en burk en två. 

 

Text och bild: Nathalie Aurén 
Instagram: aurennathalie  

 

Källor:

https://ehdin.com/kokosolja-farligt-halsosamt/

http://www.kostdemokrati.se/midi/2012/07/16/kokosolja-har-helt-otroliga-naringsvarden-och-farmakologiska-mojligheter/

https://www.nyatider.nu/den-fantastiska-kokosoljan/

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar