Artikel från
crop f25d8d06854aa499a44b8bc5c916ed6d Nu hoppas Birkir Blær på att kunna leva på musiken. Foto: Jessica Gow/TT
Publicerad 12 november 2021 kl 04:20

"Idol"-Birkir Blær: Jag förstod ingenting på audition

Birkir Blær är islänningen som juryn tippar kommer att knipa en finalplats i TV4:s "Idol". Men 21-åringen har större drömmar än så.

Birkir Blær växte upp i norra Islands största stad, Akureyri, som ligger på den västra sidan av fjorden Eyjafjördur. Platsen, med nära 20 000 invånare, beskriver "Idol"-deltagaren som en trygg småstad att tillbringa ungdomen i.

– Det var fantastiskt. Jag har bra föräldrar, det var en bekväm bubbla att befinna sig i och som var svår att lämna, säger han.

Birkir Blær uppträder med låten Foto: Jessica Gow/TT

Birkir Blær uppträder med låten "It’s a man’s man’s man’s world" av James Brown.Men när hans pappa, styvmamma och styvsyskon flyttade till Sverige och Göteborg förälskade sig även Blær i det nya landet, och blev kvar. Men det dröjde innan han kunde förstå sina nya landsfränders språk – något som ställde till det i början av "Idol"-resan.

– Under audition förstod jag ingenting, inte heller vid slutaudition. Men jag gjorde mitt bästa för att studera svenska under sommaren. Nu förstår jag det mesta, men jag kan inte prata. Det tar längre tid, säger han.


Sheeran ändrade allt


Birkir Blærs musikresa började när han i sin ungdom bildade ett metalband tillsammans med sina bröder. Oftast spelade de Metallica-covers, men så hände någonting: Blær hörde Ed Sheerans "I see fire" för första gången.

– Jag tänkte "wow, det här är faktiskt ganska coolt". Det var där min besatthet av Ed Sheeran började, sedan började jag lyssna mer på pop, jazz, soul och blues.

Därför var det också ett stort ögonblick för Birkir Blær när Ed Sheeran besökte tv-produktionen för några veckor sedan, för att ge råd och tips om hur man lyckas som musiker.

– Det var någonting jag aldrig hade kunnat vänta mig. Han inspirerade oss, pratade om musikindustrin och signerade min gitarr väldigt synligt, så att jag ser det varje gång jag försöker skriva en låt, säger Birkir Blær.


Den här veckan är temat för fredagsfinalen "I'm in the band", vilket innebär att husbandet som vanligtvis står på sidan av scenen nu kommer att vara en större del av själva showen. Birkir Blær ska sjunga soullåten "It’s a man’s man’s man’s world" av James Brown.

– Jag har gått igenom stora utmaningar tidigare, men den här låten passar mig väldigt bra och jag känner mig bekväm, berättar han.


"Chockad"


Förra veckan hyllades han av juryn för tolkningen av Abbas "Lay all your love on me". Veckan innan lovade Anders Bagge att han ska tatuera in Birkirs namn om det inte blir en finalplats för den unge islänningen. Men själv är han osäker på hur det går i tävlingen.

– Jag har ingen aning, jag är chockad över att jag är här. Alla här är så olika, det kan bli vem som helst som vinner. Jag hoppas att jag tar mig så långt som möjligt, men måste jag lämna kommer jag att vara tacksam över hur långt jag har kommit.

Birkir Blær lärde sig svenska mellan slutaudition och fredagsfinalen i Foto: Jessica Gow/TT

Birkir Blær lärde sig svenska mellan slutaudition och fredagsfinalen i "Idol".
Vad är ditt mål med musikkarriären?

– Mitt huvudmål är att kunna arbeta som musiker, det tror jag är alla musikers mål. Men mina drömmar är större. Jag älskar att spela inför en stor publik, jag ville göra det, åka på turné och göra musik med fantastiska producenter, säger Birkir Blær.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar