Artikel från
uR8ZTjSTiLgz Trots all uppståndelse kring flygplanens klimatpåverkan ökar flygtrafiken allt mera. Foto: Arkiv
Publicerad 1 maj 2019 kl 18:00

Allt fler tar flyget trots "flygskammen" – Greenpeace vill att fler väljer andra sätt att resa

På sistone har det blivit allt vanligare att höra om folk som slutat resa med flyg för miljöns skull. Trots denna trend fortsätter flygtrafiken öka.

I dag är miljöfrågan mera på tapeten än någonsin, och man hör allt oftare om den så kallade "flygskammen" och om folk som helt och hållet har slutat flyga för att försöka rädda planeten. 

Detta går dock inte riktigt så som tänkt.


Under de fem senaste åren har trafiken på Finlands flygplatser ökat med drygt fem miljoner passagerare. Under 2018 var passagerarantalet nästan 25 miljoner, och om prognosen fortsätter väntas denna siffra att överträffas i år.


Under årets tre första månader åkte drygt sex miljoner personer flyg till och från Finlands alla flygplatser. Med lite enkel matematik skulle det innebära nästan 24,4 miljoner passagerare under hela året, vilket är något mindre än fjolåret. Men det är på vintern och sommaren det flygs som mest.

Finavias tekniska direktör Henri Hansson tror därmed inte att trenden kommer att vända på långa tider. 

Främst är det utrikestrafiken som ökar, berättar Hansson. Flygtrafiken inom landet har varit rätt jämn under flera år.

Även tågtrafiken har ökat under de senaste åren. Sedan 2013 har passagerarmängden ökat med drygt 18 000 resenärer. Också båttrafiken blir allt populärare för varje år som går. 

dubbelt så farligt (Citat) 

Henri Hansson anser inte att det har blivit någon större trend på sistone att man ska undvika att flyga. Han menar att resenärerna alltid förstått miljökonsekvenserna och tänkt till om hur man reser. Han tror att det som påverkar är resandets kontext.

– Om man till exempel gör en resa långt norrut som med flyg tar en timme och med tåg nästan tio timmar, är flygandet motiverat, säger han.

Hållbarhet är någonting Finavia har jobbat mycket med, berättar Hansson. Han är stolt över att Finavias flygplatsnätverk i dag är helt koldioxidneutralt.


Att flygtrafiken fortsätter att öka beror enligt Greenpeaces kommunikationschef Juha Aromaa bland annat att på att man är så van att flyga, samt på Finlands geografiska läge. Han hoppas att järnvägsnätet skulle utvecklas, vilket skulle göra det lättare att resa med tåg från Finland ut i Europa.

Aromaa skulle också gärna se en förändring i prisförhållandena så tåg- och båttrafiken skulle bli konkurrenskraftigare. 

Det han hoppas att enskilda individer skulle börja göra inför en resa, är att tänka över om det finns andra transportmöjligheter än flyg. 

– Kan man tänka sig en semester inom landet eller i närområden dit det finns båt- och tågförbindelser, till exempel i Norden eller i de baltiska länderna?

Flygplanens utsläpp på hög höjd räknas vara dubbelt skadligare för miljön än utsläpp på marknivå. Foto: Arkiv/Finnair


Flygtrafikens utsläpp räknas nu vara runt 2–4 procent av alla utsläpp i världen, men det som är oroväckande enligt Aromaa, är hur snabbt detta ökar. Att utsläppen sker så högt uppe i luften påverkar också miljön hårdare än utsläpp på marknivå. 

– Flygtrafikens koldioxidutsläpp bildas runt tio kilometer upp i luften. Forskning har inte riktigt kunnat definiera hur farligt det är, men man brukar räkna att det är dubbelt så skadligt, säger Aromaa.

Trots att flygtrafiken fortsätter att öka är Aromaa glad över diskussionen om att undvika flyga.

– I alla fall pratar man om saken, vilket förstås är en bra början, säger han.

Källor: Finavia, Trafikledsverket & Transport- och kommunikationsverket.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar