Artikel från
crop CSQSKryzFnRl Regeringen ser över reserestriktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Epidemiläget har förvärrats i fem länder för vilka Finland öppnade gränserna för knappt två veckor sedan. Foto: Arkiv
Publicerad 23 juli 2020 kl 17:21

Finland återinför reserestriktioner för fem länder

Epidemiläget har försämrats i en del länder som Finland tidigare öppnade sina gränser för. Finland fortsätter att hålla gränserna stängda för flera europeiska länder.

På torsdagens möte beslöt regeringen att återinföra gränskontroller för de europeiska länderna Österrike, Slovenien och Schweiz. Epidemiläget i dessa länder har försämrats sedan den senaste bedömningen. Restriktionerna träder i kraft på måndag och är i kraft till den 25 augusti.

Reserestriktionerna fortsätter för resenärer från Sverige, Spanien, Luxemburg, Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien.

Kriteriet för att medborgare från ett annat land ska få resa till Finland är att det finns högst 8 nya coronafall på 100 000 människor under de senaste 14 dagarna. Regeringen skriver i ett pressmeddelande att de kan överväga att lätta på restriktionerna också om ett land har kommit ner till 10 fall per 100 000 invånare.Australien och Algeriet stryks från den gröna listan


Måndagen den 13 juli öppnade Finland gränserna för flera europeiska länder och tillät också arbetsrelaterade och andra nödvändiga resor från några länder utanför EU. Australien och Algeriet fanns med på denna lista, men nu återinförs striktare reserestriktioner från dessa länder på grund av att epidemiläget har förvärrats där.

För de andra icke-EU-ländernas del – Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina – lättar restriktionerna ytterligare och från och med måndag kan man resa helt fritt till Finland från dessa länder.

I Kinas fall förutsätts ändå att EU-kommissionen bekräftar att de lättade reserestriktionerna är tillräckligt ömsesidiga.

Regeringen ser över reserestriktionerna med ungefär två veckors mellanrum. Enligt grundlagen har finska medborgare rätt att återvända till Finland och man har också rätt att lämna landet. Regeringen rekommenderar ändå att finländare undviker icke-nödvändiga resor till länder som Finland inte har öppnat sina gränser för.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar