Artikel från
VLBLOT 541338 Staden Caesarea bjuder på skön vandring bland ruiner och nyare byggnadsverk. Foto: Anne-May Wisén
Publicerad 17 maj 2015 kl 16:10

I Israel möts historia och nutid

En skön solstol, en kall öl och blicken riktad mot det azurblå Medelhavet. I bakgrunden resterna av en romersk akvedukt.

Israel har en Medelhavskust med flera härliga städer där man kombinerar sol och bad med kulturella upplevelser. Jag lämnar min favoritstad Tel Aviv några dagar för en upptäcktsfärd norrut. Landet är litet så körsträckan mellan städerna är sällan mer än en eller högst två timmar. Väg­nätet är ypperligt med både motorvägar och mindre ­leder om man så önskar.

Först i tur är Caesarea. Vårt hotell, Dan Caesarea ligger lite vid sidan av vägen och vi får köra runt lite innan vi hittar rätt uppfart. Under tiden vi söker hinner vi se att hotellet ligger nära en fullstor fotbollsplan och en fin golfbana. Senare när jag pratar med en av flickorna i receptionen får jag veta att ryska fotbollslag ofta tränar på planen i Caesarea på vintern.

Många som kommer till Caesarea gör det för golfen, här är säsongen lång. De första initiativen till golfbanan togs av James de Rothschild då han kom till Caesarea och såg de fantastiska sanddynerna som påminde honom om den skotska kusten och golfens hemland. De första spadtagen togs i slutet av 1950-­talet. Banan har byggts om under ledning av golfbanelegenden ­Peter Dye och gillas av en ny generation golfare.

Caesarea är en mycket gammal stad, troligen över 5 000 år. Staden nämns ett flertal gånger i bibeln. Det var här som prefekten Pontius Pilatus hade sin boning under sin tid i Palestina. Herodes gjorde staden till den näst största i Palestina, efter Jerusalem. Det tog honom tolv år, och Caesarea fick sin stora hamn, en amfiteater, hippodrom och en akvedukt från Karmelberget. När den blivit färdig döpte Herodes staden efter kejsaren.

Dagens Caesarea är också en av de mest fashionabla bostadsorterna i hela landet.

”Caesarea antiquities park” inrymmer unika byggnader från olika tidsperioder. Jag kan erkänna att jag sällan brukar orka vandra runt på ruinområden men den här parken är helt underbar med sitt läge vid vattnet. När man tröttnar på att titta på stenarna kan man vända blicken mot havet och njuta av solen. Bara ett stenkast från nationalparken ligger dessutom en härlig badstrand där vi solar med en antik akvedukt som fond. Det är faktiskt inte alla dagar man byter till badkläder i skydd av en antik ruin. Vattnet är varmt redan i början av maj, och den här tiden är det inga medusor i havet heller.

Dykarfantaster kan utforska undervattensruinerna i den arkeologiska parken i hamnen. Intill ruinerna ligger moderna kaféer, charmiga restauranger och ett antal högklassiga konstgallerier.

Amfiteatern har restaurerats till en konsertanläggning där många internationella stjärnor har uppträtt. Det finns många bra restauranger i staden, bara att välja och vraka, ”Helena” i hamnområdet är min favorit. Maten där är helt superb, mycket fisk och skaldjur. Miljön med de romerska ruinerna i fonden är också i en klass för sig.

I Akko är det livligt, folk flanerar på kajerna och den som vill ta en tur på havet har många båtar att välja bland.

I Akko är det livligt, folk flanerar på kajerna och den som vill ta en tur på havet har många båtar att välja bland.Då Caesarea är lugnt och vilsamt står Akko (Acre) för fart och myller. Akko ingår sedan 2001 i Unescos världsarvslista och det här är en underbar stad att strosa runt i. Det är som ett Jerusalem i miniatyr, betydligt mindre och mera lätthanterligt.

Precis som i många andra städer är befolkningen blandad, beslöjade kvinnor trängs på gatorna med ultrakonservativa judar i svarta kläder och skruvlockar.

På hamnpromenaden finns skulpturen av en stor val, den som slukade Jona. Man kan klättra in i magen på valen och känna efter hur det vara att sitta där.

Bland gränderna med sina höga murar och underjordiska passager ligger en moské och ett kristet kloster, ett värdshus och turkiska bad, salar som byggts av Tempelriddarna med en fantastisk tunnel och arkeologiska fynd.

Akko låg i ruiner fram till 1700-talets mitt, då staden började återuppbyggas. Stora delar av staden, inklusive ringmuren, byggdes då. I norra delen av gamla stan ligger den stora moskén, al-Jazzar­, som byggdes 1781. Mitt emot moskén finns ingången till korsfararstaden som var Johanniterriddarnas högkvarter. Den ligger nu under marknivån. Under valven är allt i stort sett oförändrat sedan 1100- och 1200-talen, utom att det nu finns hantverkare i cellerna. De säljer sina produkter och bjuder på demonstrationer av traditionella hantverk.

Innanför ringmuren finns en livlig marknad där man hittar allt från färsk fisk till kläder och smycken i de trånga gränserna. Marknaden inrymmer också Israels mest berömda hummus­restaurang ”Said hummus” där man ofta måste köa för ett bord för två.

Det finns massor av trevliga restauranger där man kan ta en kopp kaffe eller ett glas färskpressad juice och njuta av folklivet och den underbara utsikten över havet.

För att få en bild av den verklighet som israelerna befinner sig i gör vi en tur så långt norrut vi kommer längs kusten. Rosh Hanikra är en märklig plats, hårt bevakad med beväpnade soldater, radarutrustning och taggtråd. Och så en alldeles underbar plats där linbanan tar oss ner till konstgjorda tunnlar och grottor som bildats med hjälp av Medelhavets vågor.

Grottorna i Rosh Hanikra är rikigt häftiga. Det ligger alldeles intill den libanesiska gränsen.


Grottorna i Rosh Hanikra är rikigt häftiga. Det ligger alldeles intill den libanesiska gränsen.I vattnet utanför grottorna ligger flera stora spaningsbåtar ankrade, vår guide Lior säger att freden här är skör. Han menar att striderna kan blossa upp precis när som helst. Det händer att någon försöker ta sig in på israeliskt territorium med snabba båtar från andra sidan. Gränsen går också mitt ute i det azurblå glittrande havet. Det som överraskar mig är hur pratsamma och avslappnade de beväpnade soldaterna är.

Vi tar linbanan ner till grottornas och tunneln som engelsmännen lät gräva för att förlänga järnvägen mellan Kairo-Haifa och Beirut på 1940-talet. Själva grottorna kan man se via en gång. Det är en märklig upplevelse att vandra där, lite som att befinna sig under vattnet, men utan dykartuber.

Israels medelhavskust har hur mycket som helst att bjuda på. Människorna vi träffar är otroligt vänliga, det gäller företrädare för alla religioner och trosinriktningar.

Det som berör mig mest av allt är det som precis alla jag möter säger; att den enda lösningen för området är en bestående fred. Jag hoppas att det är möjligt, för Israel är ett underbart land, så fyllt av natur, kultur och upplevelser.

 

Resa dit

  • Finnair flyger direkt Helsingfors–Tel Aviv. Turkish Airlines ofta prisvärt med mellanlandning i Istanbul.
  • Flygplatsen ligger cirka 20 kilometer från centrum.
  • Hotellen är relativt dyra i alla Medelhavs­städer i Israel, men det finns ­budgetalternativ.
  • Hyra bil kostar ungefär som i Finland.
  • Bra buss- och tågförbindelser mellan städerna.
  • Läget i Israel är lugnt just nu men kolla på utrikesministeriets webbplats, www.formin.fi, vad som gäller.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar