Artikel från
cropVLBLOT 551069 Rackarungarna Smecken och Sulan hänger i taket på Hergé-avdel­ning­en. Foto: Marcus Jansson
Publicerad 13 januari 2020 kl 10:24

Med smurfar och Tintin i seriernas hus

Belgien är ett litet land till ytan men då det gäller ­tecknade serier är landet en verklig supermakt. I Bryssel finns ett helt museum enbart för serier.

Av någon anledning kommer rätt många populära tecknade serier från Belgien. Reporten­ Tintin är kanske den allra kändaste, men från Belgien kommer även Spirou, djungeldjuret Marsu­pilami, Yoko Tsuno, och sist men inte­ minst de blå Smurfarna.

Dessutom görs i Belgien en lång rad med mera realistiska och vuxenbetonade­ serier,­ allt från science fiction till ­historiskt förankrade serier. Det är därför kanske föga förvånande att det i Bryssel också finns ett museum helt och hållet tillägnat serier.

Ett helgstängt Bryssel, regn i ­luften,­ skoskav (varför får man alltid­ skavsår utomlands?) och massor­ av timmar tills flyget går gjorde­ ­seriemuseet till ett självklart val. Som journalist ligger förstås äventyraren och redaktören Tintin ­nära hjärtat. Tintin måste vara varje­ ­nyhetschefs mardröm för även om det finns 23 fullbordade seriealbum är det bara i det första som han ses jobba på en artikel.

cropVLBLOT 551104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Redan­ i entrén till museet finns en stor modell av den röd-vita Tintinraket som finns i ­albumen Månen tur och retur.­ ­Invid trappan står en stenstaty av reportern­ och en riktig Citroën 2 CV målad som ur serien Bullen, komplett med figurer av hunden Bullen och hans husse Bill. Det ser lovande ut med dessutom en stor museibutik som kronan på verket i bottenplanet.

Man kunde kanske tro att ett ­seriemuseum är rena rama lek­lådan för barn men här är det mest vuxna som går omkring med veckad panna­ som på ett galleri för väldigt­ seriös­ konst. Det här är nog inte­ ­något ­speciellt roligt museum för barn och knappast har barn ­varit så mycket i fokus då man planerat­ det här ­museet.

Det är snarare gjort för vuxna som inte riktigt kunnat­ släppa albumen från barndomen.

Jag hade egentligen inte några speciella förväntningar men hade kanske väntat mig mer kul grejer.­ En massiv avdelning med serie­strippens historia från de gamla egyptierna via medeltida munkar till den moderna serien är mer än lovligt massiv i sin inledning. Ingen normal snuttifierad nutidsmänniska orkar ta till sig det här paketet som serveras om man nu inte råkar vara en riktig seriefreak av mangaformat.

cropVLBLOT 550951

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är ett magnifikt hus som rymmer seriemuseet. Det handlar om gjutjärnsarkitektur från sekelskiftet.


Om förväntningarna sjönk en aning är huset som museet är inhyst i rätt intressant. Åtminstone för den som gillar industriell gjutjärns­arkitektur med mycket glas från ­sekelskiftet nittonhundra är det här huset en pärla.

Ursprungligen är huset­ gjort till en klädbutik och ­lager. Ritat 1906 av jugendarkitekten Victor Horta som även ritade­ central­stationen i Bryssel. Hela utrymmet på andra våningen med glastaket i all sin prakt är magnifikt helt enkelt.

Här finns också avdelningen med Hergé, tecknaren som gjorde Tintin. Men också här hade­ jag väntat mig lite mera. Det är ändå­ Tintin! Det känns som om man skulle­ ha rafsat ihop avdelningen med en väggstor förstoring av slottet Moulinsart.

cropVLBLOT 551119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gillar man inte serier är ändå huset i sig imponerande och butiken och caféet vid entrén kommer du till utan att behöva betala.


Riktiga krabburkar som fanns i albumet Krabban med guldklorna och förstås ­cigarrer från albumet Faraos cigarrer. På väggen finns ett fotografi till naturlig storlek uppförstorat med en spjuveraktigt poserande Georges Remi alias Hergé,men visst hade vi velat veta mera om tecknaren som förknippas så intimt med Bryssel.

Den största behållningen med ­museet blir ändå själva huset och inte­ att förglömma prylbutiken som är proppfylld med allt från serie­album till kramdjur, figurer och planscher. Dyrt förvisso, men ändå ganska kul. Tyvärr för mig så är de flesta albumen på franska.

 

The Belgian Comic Strip Center

  • Seriemuseet öppnade 1989. Det drar fler än 200 000 besökare per år och är en av Belgiens populäraste sevärdheter.
  • Ligger behändigt nära centrum av Bryssel på Rue des Sables 20.
  • Museet håller öppet dagligen från 10 till 18.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar