Artikel från
crop 7SufUNOQeHlJ Den danska huvudstaden Köpenhamn har ett ständigt föränderligt utbud av kultur, arkitektur, restauranger, barer och shopping. Nyhavn tillhör ett av stadens måsten. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT
Publicerad 13 april 2019 kl 10:00

Nio heta hotell i Köpenhamn

Sobert lyxhotell, en svit i en lyftkran eller ett cityhotell med discotoalett? Numera finns flera spännande boenden i Köpenhamn att välja mellan. Här är nio som sticker ut.

Danmarks huvudstad är en svårslagen weekendstad. ”The Capital of hygge” har ett ständigt föränderligt utbud av kultur, arkitektur, restauranger, barer och shopping. De senaste åren har det öppnats flera nya boenden, allt från vandrarhem till femstjärniga lyxhotell.

1. CitizenM
Vid Rådhusplatsen i centrum ligger ett av Köpenhamns nyaste och roligaste hotell just nu. Det tillhör hotellkedjan CitizenM och öppnade i slutet av 2018. Det ser stentrist ut från utsidan, men innanför väntar 238 små och smarta dubbelrum utrustade med den senaste tekniken. Varje rum har en surfplatta som reglerar ljus, temperatur och ljud. Den är också laddad med filmer och förinställda program för exempelvis avslappning, romantik och party (det senare förvandlar toaletten till ett blinkande disco).
Högst upp i huset finns en gigantisk lounge med soffor, arbetsbord och inspirerande foto- och designböcker. Här gömmer sig också en lång takterrass och ett dygnet runt-öppet kafé som serverar en utmärkt frukostbuffé.

CitizenM har bokhyllor fyllda av design- och fotoböcker. Foto: Annika Goldhammer


2. Hotell Sanders
Sobert inredda rum, centralt läge och fri minibar. Det är bara några av alla plus med det här Instagramvänliga lyxhotellet. Det öppnade för drygt ett år sedan och har hyllats av en rad internationella magasin och hotellkonnässörer sedan dess. Den enda nackdelen med Sanders är att det kostar en vacker slant. Vill man uppleva hotellets atmosfär utan att checka in rekommenderas ett besök i den murrigt mysiga cocktail­baren Tata. Här väntar öppen spis, sköna soffor och oklanderliga drinkar. Ett annat alternativ är att ta hissen högst upp i huset. Där gömmer sig ett klorofyllstint orangeri med kafé/bar och en liten takterrass.

3. Radisson Royal Hotel
Det kända landmärket Radisson Royal Hotel, nära tågstationen, brukar beskrivas som världens första designhotell. Det öppnade 1960 och ritades av den danske arkitekten och designern Arne Jacobsen. Hans formgivning genomsyrar hela hotellet, från besticken i restaurangen till möbelklassikerna Ägget och Svanen i lobbyn. Hela hotellet har nyligen fått en ansiktslyftning, men rum 606, även känt som Arne Jacobsen-sviten, ser fortfarande ut som när den öppnade för snart 60 år sedan.

4. Steel House
Gym, pool, biosalong, spelrum … Steel House är ett vandrarhem med faciliteter som sällan förknippas med budgetboenden. Här finns både flerbäddsrum och dubbelrum med badrum (och terrass för den som är beredd att betala lite extra). Det ligger i trendiga Vesterbro, i ett hus som har tillhört det danska metallfacket. Husets historia lever kvar både i namnet och i de råa material­valen.
Till gästernas förfogande finns även kök, tvättstuga och en stor lounge med öppen brasa. Dessutom ett arbetsrum för moderna nomader som vill jobba ostört.

5. Hotell Herman K
Det senaste året har Köpenhamn fått flera nya lyxhotell. Ett av de mest omtalade är det femstjärniga hotellet i en före detta transformator­station i centrala staden. Här väntar exklusivt inredda rum och en rad moderna finesser, bland annat möjlighet att använda mobilen som rumsnyckel. Herman K tillhör hotellkedjan Brøchner och precis som på kedjans övriga hotell erbjuds alla hotellgäster gratis vin under dagens ”wine hour”. Hotellets restaurang Roxie drivs av gänget bakom den tvåstjärniga Michelinrestaurangen Kadeau.

Svit på Herman K för den som har spenderarbyxorna på. Foto: Annika Goldhammer


6. Scandic Kødbyen
Kødbyen, Köpenhamns slakthusområde, är sedan flera år ett av stadens hetaste restaurang- och bar­distrikt. Det är med andra ord ett strategiskt läge för hotellkedjan Scandic Hotels, som öppnade sitt senaste Köpenhamnshotell här i höstas. Det animaliska temat från Kødbyen går igen i designen. I rummen hänger fotografier från området och restaurangen är dekorerad med köttkrokar och gigantiska närbilder på kött – inget för känsliga djurvänner, med andra ord.

7. Nobis Hotel
Våren 2017 öppnade den svenska premiumhotellkedjan Nobis sitt första hotell i den danska huvudstaden. Det ligger i en fastighet som tidigare huserade det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Det har nu förvandlats till ett modernt lyxhotell med 80 rum, litet spa, bar och gourmetrestaurangen Niels.

Badrumslyx på Nobis Hotel. Foto: Sören Kristensen


8. The Krane
Stadens mest spektakulära boende är The Krane, en före detta kolkran i Nordhavn, som nyligen har gjorts om till ett superlyxhotell med plats för två. Inredningen går helt i svart och inkluderar flera danska designklassiker. I vistelsen ingår en privat concierge, noga utvalda viner, tillgång till elcyklar, en lyxbil och ett eget spa. Och en utsikt som kan kännas lika svindlande som priset.

9. Hotel Ottilia
I början av året öppnade den danska hotellkedjan Brøchner ett nytt fyrstjärnigt hotell i ett kulturmärkt före detta Carlsbergbryggeri, en halvtimmes promenad från centralstationen. Det rymmer 156 rum, två barer och en italiensk takrestaurang med utsikt över staden.

Fler hotell (Faktaruta) 

Central Hotel ligger ovan på Köpenhamns minsta kaffebar. Foto: Annika Goldhammer

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar