IMG 1098
Publicerad 1 mars 2019 kl 06:00

Sri Lanka - årets paradisdestination

"Sri Lanka - landet som rankats högst på Lonely Planets lista över de populäraste resmålen 2019. Jag var tvungen att se det med egna ögon innan turismen tog över. Sri Lanka är ett land som bjuder på äventyr, kultur och surf. Inte undra på att det kom att bli ett av mina personliga favoritländer."

Från planet såg jag Colombo lysas upp av gatlampor och butiksskyltar i alla möjliga färger. Jag skymtade vågor som sköljde in mot strandkanten och de såg lovande ut. Vi hade kommit hit för att surfa, och jag visste att vi skulle trivas.


I Sri Lanka — tidigare känt som Ceylon — kan du uppleva olika landskap och klimat beroende på var du befinner dig. Sydkusten lämpar sig om du vill surfa och staden Ella bjuder på oförglömliga vyer över teplanteringarna i bergen. I Ella finns det dessutom många sevärdheter du inte ska missa.


Oförglömliga upplevelser i Sri Lanka

Reser du till Sri Lanka är staden Ella ett måste att besöka. Uppe i bergen sjunker temperaturen till behagliga 16 grader, vilket är perfekta förhållanden för att hikea och upptäcka landet i.

IMG 1096

 

Nine Arch Bridge i Ella har en obeskrivlig wow-faktor som måste upplevas för att man ska förstå. Om du går dit på eftermiddagen innan solnedgången, kommer det inte vara lika fullsatt som mitt på dagen.

 

IMG 1098

AfterlightImage 5

 

Little Adam’s Peak och Ella Rock är lagom höga berg som de flesta klarar av att gå upp för utan problem. Little Adam’s Peak ligger i närheten av Nine Arch Bridge och sevärdheten går att kombinera samtidigt som man utforskar området kring bron!

 

AfterlightImage 6

IMG 1130

 

Tågresan mellan Kandy och Ella sägs vara en av världens mest populära och natursköna rutter. En möjlighet är att inte åka hela åtta timmars rutten från Kandy till Ella, utan att hoppa på tåget från Ella till Kandy och stiga av efter ungefär två timmar när du sett de finaste landskapen. Sedan är det bara att hoppa på följande tåg till Ella och fortsätta upptäcka staden.

Biljetterna går att boka på förhand men är ofta slutsålda. De går också att köpas på plats, men se till att vara vid tågstation i god tid. Ha i beaktande att man inte kan öppna fönstren i första klass och skynda dig att sätta dig i en dörröppning för att få njuta av hela upplevelsen från första parkett!

 

AfterlightImage 7

 

Åker du till Sri Lanka för att surfa är sydkustens surfställen många och varierande! Weligama Beach lämpar sig för nybörjare. Där hittar du billiga ställen om du vill hyra en bräda eller ta en surflektion.

 

LRM EXPORT 520625620675405 20190128 183105403

LRM EXPORT 212312349993277 20190209 212649675

 

Fisherman’s Bay i Weligama passar för de som klarar av att surfa utan lärare och känner sig lite bekvämare i vattnet. Vid Fisherman’s Bay bör man ta i beaktande korallrevet man är tvungen att undvika genom att paddla runt det. Dessutom är vägen ut rätt lång, men väl ute är det värt mödan. När du paddlar in bör du akta dig för det vassa korallrevet. Ett annat omtyckt ställe är Lazy Left i Midigama.

 

AfterlightImage 2

 

Om du har mer erfarenhet på surfbrädan kommer du njuta av Plantations, Sticks och Ram’s Surfspot i Midigama. Ställena är populära, men efter några dagar lär du dig vilka tidpunkter på dygnet det är lugnare.

 

AfterlightImage 4

 

Matkulturen i Sri Lanka är i en klass för sig. Landet utvecklas i samband med att turismen ökar och numera hittar du trendiga kafén och instagram-vänliga ställen överallt längs sydkusten. Mellan surfpassen kan du testa nationalrätten ris och curry eller äta ”kottu” vid ett lokalt hak. Befinner du dig i Weligama får du inte missa Nomad och Ceylon Sliders. Båda ställena har en meny som passar alla typer av dieter och smaker. I Mirissa finns de populära platserna Shady Lane och Aloha Café.

 

AfterlightImage 3

2019 0206 14503000

 

Tips:

Res dit:

  • Med Qatar Airways som flyger från Helsingfors och mellanlandar i Doha.

När?

  • Idealiska väderförhållanden mellan december och mars på sydkusten och mellan maj och september på östkusten.

Bo på:

  • Hostel, hotel eller hyr en privat villa via Airbnb.

Bra att veta

  • Du tar dig runt smidigt och billigt med tuktuk, buss, vespa eller med appen PickMe.

 

Text: Jennifer Carp
Bild: Jennifer Carp och Jesper Ceder

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar