jenn sandstrom
Publicerad 12 juli 2018 kl 11:09

Turista inrikes: Jennifer Sandströms bästa tips

Har du semester i sommar och vill spendera den i Finland? Resebloggaren Jennifer Sandström har de bästa tipsen för dig som vill turista inom landets gränser! Här får du ta del av platser du inte ska missa och vad man ska tänka på under en semester i de tusen sjöars land.

Jennifer Sandström driver sin egen blogg om resor, egenföretagande och vardagsberättelser. Hon är uppvuxen i svenska Lappland i Gällivare men bor just nu i Helsingfors. Förutom att hon frilansar inom nischen "bloggande som business, sökoptimering och digital marknadsföring" så reser hon en stor del av sin tid. Här får du ta del av de bästa knepen för att få till en lyckad inrikessemester!

I din blogg får man som läsare följa med på dina utrikes- och inrikesresor, men vilken är ett ställe i Finland ingen borde missa?
 - Något som överraskade mig var världsarvet Kvarkens skärgård utanför Vasa. Det var otroligt vackert vintertid och jag kan tänka mig att det är minst lika härligt under sommaren. Tammerfors är en annan stad som jag inte kan fatta att det tog mig tre år innan jag lyckades besöka - väl värd en weekend.

 

Vinter, vår, sommar eller höst - när är Finland som vackrast att turista i?
- Jag gillar att resa och upptäcka oavsett årstid - om det är dåligt väder får man bara bli lite mer kreativ. Sommaren är väl en klassiker? Men södra Finland kan vara vackert snötäckt och i minusgrader - problemet är väl att det sällan är en garanti.

Norra Finland är värt sitt besök under vintern för att uppleva riktiga vinteraktiviteter (och norrsken!) och under sommaren för midnattssolen. Varje säsong har sin charm.

Det har varit mycket tal om medvetet resande och etiskt resande i år, hur tänker du att inrikes turistande hjälper det här?
- Jag tror absolut på att resa till orter och städer i hemlandet eller kanske närmsta grannlandet. Det är något som börjat intressera mig mer bara under det senaste året. Jag frågar mig själv varför har jag inte besökt den här staden som är så vacker och ligger så nära? Det finns massor att se - och lära sig om. Det är kanske inte superexotiskt att åka på en “weekend till Umeå” - men måste allt vi gör vara exotiskt?

Det känns fint att medvetet resande blivit ett hett ämne och jag hoppas fler vågar välja andra resesätt framför flygresan till någon av de populäraste storstäderna runt om i Europa. Hoppa på nattåget, färjan eller åk med ett gäng vänner i en bil ut till någon plats ni aldrig tidigare besökt. Tv-serien Egenland kan ge bra inspiration för att upptäcka nya hörn av Finland.

 

Du har en vecka i Finland att resa runt under - vart och vad gör du?
- Åland är det jag är mest nyfiken på just nu, skulle vilja ta en vecka och hoppa runt bland öarna där ute. Cykla lite, paddla lite och njuta massor. Kanske skulle jag ta med mig ett gäng bloggvänner och köra en blogcation där ute.

 

Finns det något man ska förbereda sig på, om man vill turista i sitt hemland i sommar?
- Det är ju alltid bra att vara förberedd på regn - man vet aldrig. Men i sommar verkar det som att man får vara förberedd på riktig värme också, min garderob har till exempel inte riktigt varit beredd på såhär många veckor av sommarvärme.

Något annat som kan vara bra att komma ihåg är att det på vissa håll också är massor av andra turister just nu här i Finland och att en del butiker och caféer har särskilda sommar-öppettider. Jag tog till exempel min mamma nyligen till Tempelplatsens kyrka här i Helsingfors - en helt annan (och väldigt livlig) upplevelse under högsäsong jämfört med årets lugnare månader. Vi gick också till Rödbergen och där var ett av mina favoritcaféer stängt hela juli. Sånt är lätt att glömma bort.

  

Jennifers supertips: skaffa museikortet!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar