Bild 5
Publicerad 12 september 2019 kl 10:24

Utbyte på Färöarna öppnar nya världar

Kan du tänka dig att tillbringa en utbytessemester i ett exotiskt land? Är svaret ja, finns allt du behöver på Färöarna. Det färöiska landskapet är ofattbart vackert. Landskapet består av 18 gröna öar, karga klippor och gigantiska bergsformationer.

Första gången jag hörde om Färöarna var då jag lyssnade på den färöiska sångaren Eivør Pálsdóttir i radio. Hon komponerar bland annat låtar på färöiska som baserar sig på traditionell färöisk folkmusik med en blandning av jazz och pop. Jag blev genast fascinerad av språkets klang och visste också genast att jag ville läsa detta språk. År 2016 blev min dröm sann och jag blev antagen som utbytesstudent på Färöarnas universitet. Skolan ordnade en grundkurs i färöiska språk och kultur för omkring 20 utbytesstudenter från Finland, Sverige, Danmark och Norge. Färöiska är ett väldigt exotiskt språk som man bara kan läsa på ort och ställe. Så vitt jag vet finns det bara 60.000 modersmålstalare.


Eivør Pálsdóttir

Den enklaste vägen att resa till Färöarna är att ta ett direktflyg från Köpenhamn till Vágar med Atlantic Airways eller SAS. Det finns också en färjeförbindelse, men den är ganska dyr. Det lönar sig alla fall att välja fönsterplats eftersom inflygningen till Vágar flygplats är spektakulär. Det färöiska landskapet är ofattbart vackert. Landskapet består av 18 gröna öar, karga klippor och gigantiska bergsformationer. Det känns som om man reser till en annan värld.

Blick på ön Koltur som bara har en invånare.Ön Koltur har bara en invånare.

Bild 2Klipporna Risin och Kellingin i Tjørnuvík.

Efter landningen tog vi bussen till Tórshavn, Färöarnas huvudstad och vårt kursställe. Våra kurslärare hämtade oss på busshållplatsen och körde oss till våra värdfamiljer. Mitt första intryck var att Tórshavn är en väldig mysig by. Trots Färöarnas isolerande läge finns det allt som man behöver i vardagen: museer, butiker, skolor, restauranger, en fotbollsarena, kulturhus och simhallar.

Bild 3Soluppgång över Tórshavn.

Från måndag till fredag hade vi många inspirerande föreläsningar om Färöarnas språkhistoria, kulturliv och folkmusik. Vi läste även den traditionella färöiska kvaddansen: man dansar tillsammans, samtidigt som man sjunger medeltida ballader. Jag tycker en sådan danskväll är en bra möjlighet att komma i kontakt med färingar. De pratar förresten perfekt danska och förstår också svenska, norska och isländska. Det är verkligen imponerande hur bra den nordiska språkgemenskapen fungerar på Färöarna!

Bild 4En traditionell danskväll i Tórshavn

På helgerna fanns det inget program från skolans sida och vi fick själv bestämma vad vi gärna ville göra. Det var väldigt lätt att organisera utflykter till de andra öarna eftersom nästan alla öar är sammankopplade via tunnlar, broar och färjor. Dagarna var fyllda med vandringar, skratt och inspirerande samtal. Jag gjorde ett antal vandringar och tänkte dela mina fem favoritvandringar till er.

1. Mykines

Mitt absoluta favoritställe är Mykines, den västligaste ön med omkring 15 invånare. Där kan du vandra längs branta klippor, observera lunnefåglar och få en fantastisk vy över havet.

Bild 5Lunnefågel

Bild 6Vandringsleden längs klipporna

2. Suðuroy

Suðuroy är den sydligaste ön av Färöarna. Du kan vandra från öns huvudort Tvøroyri till Hvannhagi, en liten sjö som omges av karga klippor. Där har du även en spektakulär utsikt på havet och på öarna Lítla Dímun och Stóra Dímun. Vandringsleden är dock inte så lätt att hitta. Jag rekommenderar att fråga efter en vandringskarta från Tvøroyris turistbyrå.

Bild 7Hvannhagi med blick på Atlanten

3. Kirkjubøur

Byn ligger bara sju kilometer bort från Tórshavn. Det är väldigt mysigt och enkelt att vandra från Tórshavn till Kirkjubøur. Du kommer att träffa på massor av får och hästar eftersom vandringsleden går genom en beteshage. I Kirkjubøur kan du dessutom se Olofskyrkan från 1200-talet, Färöarnas äldsta kyrka.

Bild 8På Färöarna bor fler får än människor.

Bild 9Olofskyrkan

4. Sørvágsvatn

Sørvágsvatn är en sjö som befinner sig i närheten av flygplatsen. Du kan vandra längs sjön och njuta av det fina landskapet.

Bild10Sørvágsvatn

5. Lítla Dímun

Är du redo för ett stort äventyr så rekommenderar jag att boka en klättring till den obebodda ön Lítla Dímun. Turen kräver dock stegsäkerhet och det lönar sig att ta med sig sin klättringsutrustning. Turen kan du boka via Tórshavns turistbyrå.

Bild11Lítla Dímun är den minsta ön av de 18 öarna.

Tips:

Res dit: Med Finnair från Helsingfors till Köpenham och med Atlantic Airways eller SAS från Köpenhamn till Vágar.
När: Bästa vandringsvädret är i juni, juli och august.
Bo på: Bed and breakfast, hotell, sommarstuga eller tältplats.
Bra att veta: Du kan betala både med färöiska och också med danska kronor.

 

Text och bild: Barbara Meinhart

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar