Artikel från
d142bcad339321dca3f3d5fe658afeb4 Finländare som befinner sig utomlands har alltid rätt att återvända till hemlandet, påminner Utrikesministeriet. Foto: Ari Sundberg/SPT
Publicerad 21 januari 2021 kl 14:20

Utrikesministeriet: Res inte till Storbritannien, Irland eller Sydafrika

Hittills har 86 fall av muterade virusvarianter bekräftats i Finland och de flesta har koppling till resande. Nu ändras reserekommendationen för vissa hårt drabbade länder.

Utrikesministeriet har ändrat sin rekommendation vad gäller resor till Storbritannien, Irland och Sydafrika.

Från och med nu rekommenderas finländarna att undvika alla resor till dessa länder. Orsaken är den höga spridningen av muterade virusvarianter som länderna för tillfället kämpar med.

För resor till övriga länder gäller rekommendationen att undvika onödigt resande. Endast de länder som Finland har avvecklat sina inreserestriktioner gentemot faller utanför denna rekommendation. I nuläget är det endast Vatikanstaten.

Hittills har 86 fall av muterade coronavirus bekräftats i Finland och de flesta har koppling till resande. 80 av dessa fall har varit den brittiska virusvarianten.

De muterade virusvarianterna har inte visat några tecken på att vara farligare, men däremot är de märkbart mer smittsamma än den tidigare varianten.Glöm inte reseanmälan och reseförsäkring


Trots de rådande reserekommendationerna förtydligar Utrikesministeriet att alla finländare har rätt att lämna landet, och att återvända till sitt hemland.

Om man trots rekommendationer bestämmer sig för att resa, är det upp till en själv att reda ut vilka inreserestriktioner som gäller i destinationslandet. Dessutom förutsätts man följa Institutet för hälsa och välfärds anvisningar då man återvänder hem.

Ministeriet påminner också eventuella resenärer om vikten av att ha en giltig och tillräckligt omfattande reseförsäkring. Det är skäl att kontrollera att försäkringsskyddet gäller även under en pandemi.

Utöver reseförsäkring rekommenderar ministeriet att alla som åker utomlands gör en reseanmälan på webbplatsen reseanmalan.fi.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar