Bild4
Publicerad 20 september 2019 kl 11:55

Varför du inte ska resa till Grönland!

Visste du att det inte finns något vägnät eller publikt mobilnät på Grönland? Barbara Meinhart var på utbyte i Grönlands huvudstad Nuuk och berättar om hur det kändes att bo på ett så isolerat ställe.

- I juni förra året berättade jag för mina nära och kära att jag ska åka på utbyte till Grönland, världens största ö som befinner sig på den nordamerikanska kontinenten mellan Norra Ishaven och Atlanten. Reaktionerna jag fick var motstridiga: Du ska inte resa till Grönland. Du kommer att leva ett ensamt liv mitt ute i ingenstans.

- Jag funderade inte så mycket över att jag kunde känna mig ensam i Grönland. Under de senaste fem åren har jag bott på olika ställen i Norden och det var alltid ganska lätt att knyta kontakt med folk. Det gick även ganska snabbt att hitta kompisar i Grönland eftersom vi använde danska som ett gemensamt språk. Men egentligen pratade jag på skandinaviska eftersom jag som icke nordbo inte kan skilja så bra mellan svenska, danska och norska.

42215668 10217903655208923 2681020235154194432 nEn resa till en annan värld. Jag har aldrig sett isberg förut.

- Den enda oron jag hade var finansieringen av min resa. Levnadskostnaderna i Grönland är nästan dubbelt så höga än i Finland. Nästan alla livsmedel måste importeras från Danmark till Grönland eftersom Grönland produceras nästan ingenting själv. Det beror på att terrängen är för karg och torr för att odla grönsaker, frukter och spannmål. Du hittar förresten inte ett enda träd på Grönland. De ända produkterna som produceras själv är kött och fisk. Jakten och fisket har bedrivits i Grönland så länge som det funnits människor där.

- Ni undrar säkert varför jag just ville åka till Grönland. Orsaken var att jag var väldigt intresserat av att undersöka kulturmötet mellan Danmark och Grönland. Även om Grönland geografiskt hör till Nordamerika, är landet en autonom del av Danmark med självstyre sedan 70-talet. Grönländska är det enda officiella nationalspråket i Grönland. Men eftersom Grönland har varit en koloni av Danmark spelar danska fortfarande en stor roll i vardagslivet. På universitet i Nuuk används danska som undervisningsspråk.

- Kurserna som jag valde på universitet var väldigt lärorika. Min favoritkurs handlade om Grönland och det andra världskriget. Vi pratade även om nationalsocialismen i Österrike och Tyskland. Ett väldigt tungt tema men samtidigt var det också superspännande att höra min hemlandshistoria ur grönländskt perspektiv. Min andra kurs handlade om museums- och arkivkunskap som gav mig grundläggande kunskaper i museiarbete och arkivteori. 

Bild 10

I arkivkunskap översatte vi gammeldanska texter till modern danska

- En sak jag uppskattade mest var att det inte fanns tillgång till publik mobilnät i Nuuk. Livet är så mycket lugnare när man endast kan koncentrera sig på livets små saker. Jag spenderade jättemycket tid med att lära känna grönlänningar, förbättra min danska, läsa lite grönländska och promenera i naturen.

- Jag håller med att livet på Grönland kan vara väldigt isolerande, speciellt när man bor i en by med bara 50 invånare. Bor man på ett sånt ensamt ställe och behöver man prata med en läkare går det via en telefonhjälplinje. Ett alternativ är att ta flyget, helikopter eller skepp till en större by där det finns en hälsostation. Man kan förresten inte köra med bilen till den närmast liggande byn eftersom det inte finns ett vägnät i Grönland. Är man svårt sjukt behandlas man i Nuuks sjukhus eller utomlands, oftast i Danmark.

Bild9På Grönland finns det nästan varje dag inställda flygresor som orsakas av jättestarka vindar.

- Nuuk är Grönlands huvudstad och samtidigt landets största by och har omkring 16.000 invånare. Byn ligger i den sydvästra delen av Grönland och är omgiven av fjordar och berg. Man är även avskuren från yttervärlden. Men inte en enda dag, ångrade jag att jag for dit. Livet i Nuuk är så härligt mångfasetterat och väldigt modernt. Jag har listat några tips på saker du kan göra i Nuuk och runt omkring.

1. Utflyktsmål

Kangersuneq Isfjord

- Har du nånsin sett glaciärer och isberg? Är svaret nej måste du i alla fall se glaciären i Kangersuneq Isfjord som befinner sig omkring 50 kilometer bort från Nuuk. Turistbyrån Tupilak organiserar båtturer från Nuuk till Kangersuneq Isfjord. Under turen ser du gigantiska isberg, glaciären, vitvingade trutar, valar och kanske också en isbjörn. Turen tar omkring sju timmar. Mat, te och kaffe ingår i priset.
Bild4Glaciär i Kangersuneq Isfjord

Spökby Kangeq

- Kangeq är en nedlagd by på den liknämniga ön Kangeq som befinner sig omkring 20 kilometer bort från Nuuk. Under 60-talet tvångsflyttades invånarna av den danska regeringen till Nuuk på grund av arbetskraftbrist i företagen. Är du intresserad av att besöka Kangeq kan du boka en båttur via Nuuks turistbyrå. På ön kan du ta en promenad och titta på ruinerna.

 Bild5Husruiner i Kangeq

Bild6Begravningsplats i Kangeq

Havsfiske i Nuuk fjord

- Många grönländare jobbar som havsfiskare. Vill du vara med på en sådan havsfisketur, kontakta turistbyrån. Jag rekommenderar att ta på sig vinter- och regnkläder eftersom vädret kan vara väldigt otrevligt.

 Bild7Mitt allra första försök att fiska

2. Restaurangtips

Sarfalik

- I restaurang Sarfalik kan du prova traditionell grönländsk mat, som till exempel rödfisk, torsk och myskoxe. Jag tyckte mest om rödfisken med jordärtskocka och dill som serverades som huvudrätt. Restaurangen befinner sig i hotell Egede i den överste våningen där du också har en fin utsikt på byn.

44088635 10161043687375008 5159664832546340864 nMyskoxe

Kattis Shop Cafe

- Eftersom fisk och kött är en väsentlig beståndsdel av den grönländska matkulturen kan det vara svårt att hitta en restaurang som erbjuder vegetarisk eller vegansk kost. Det finns dock Kattis Shop Cafe, ett litet vackert kafé mitt i centrum av Nuuk, som erbjuder både veganska och också ekologiska maträtter.

 

 Bild2Frukt bowl som erbjudas i Kattis Shop Cafe

 Cafétuaq

- Söker du ett trevligt frukostställe så rekommenderar jag frukostbuffén i Nuuks kulturhus Katuaq. På lördagar och söndagar erbjuder de ett brett sortiment av bakelser, smörgåsar, bröd, sylt, färskost, ost, frukter, grönsaker, yoghurt, juicer, te och kaffe.

3. Kulturtips

Nationalmuseum

- På Nationalmuseumeet kan du se Grönlands största kulturhistoriska samlingar. Utställningen ger bland annat inblick i Grönlands vardagsliv under sten- och järnåldern.
42167242 10217904099940041 1344414927896444928 nGrönlands nationaldräkt

Kulturhuset Katuaq

- Kulturhuset är mötesplatsen för musik- och filmälskare. Där kan du titta på nordiska filmer och lyssna på grönländska sångare. Ivaana Olsen är förresten en av mina grönländska favoritsångare. Hon sjunger bland annat modern popmusik, ofta tillsammans med gästsångare.

Grönlands nationalbibliotek

- När orkanvindar blåser över Nuuk är det för farligt att tillbringa sin fritid utomhus. Då lönar det sig att svänga förbi nationalbiblioteket och låna ut en bok om Grönlands historia.

Bra att veta!

  • Det finns inga direktflyg från Helsingfors till Nuuk. Du kan resa med Finnair till Köpenhamn eller Reykjavík och därefter vidare via Kangerlussuaq till Nuuk eller direkt från Reykjavík till Nuuk med Air Greenland.
  • Är du intresserat av att resa vidare till Nordgrönland kan du ta färjan Arctic Umiaq Line. Inrikesflygen är väldigt dyra, jag rekommenderar att resa med färjan istället.
  • Det kan vara svårt att hitta något billigt ställe att bo på. Billigast är hostell och Bed and breakfast.
  • Ta med tillräckligt kontanter. Inte alla butiker accepterar utländska kreditkort.

 

Bild och text: Barbara Meinhart. 2019

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar