Artikel från
281b4b7d1fdc80ddab8e587e45961f27 Stratolaunch i en specialbyggd hangar. Arkivbild. Foto: Stratolaunch Systems Corp. via AP/TT
Publicerad 14 april 2019 kl 07:09

Världens bredaste plan har lyft

Ett sexmotorigt flygplan med dubbla flygplanskroppar och ett vingspann på cirka 117 meter – det bredaste som byggts – har lyft för första gången.

Det lämnade marken i Los Angeles, USA, på lördagen.

– Det var ett känslosamt ögonblick att se den här fågeln flyga i väg, säger Jean Floyd, VD för Stratolaunch Systems, till CNN.

Vid den första flygningen nådde planet drygt 4 500 meters höjd.

Planet har stått under utveckling under ett antal år och är byggt för att kunna vara en avfyrningsramp i luften för satelliter som ska placeras i omloppsbana. Tanken är att erbjuda denna tjänst till den amerikanska militären och till rymdstyrelsen Nasa, men även till privata företag.

Stratolaunch är cirka 117 meter brett och 72,5 meter långt. Arkivbild. Foto: Stratolaunch Systems Corp. via AP/TTStratolaunch Systems grundades 2011 av Paul Allen, den numera framlidne medgrundaren till Microsoft.

– Jag har föreställt mig det här ögonblicket i flera år, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig det utan Paul vid min sida, säger Jean Floyd.

Flygplanets längd beräknas till cirka 72,5 meter. Kostnaderna för planet, som tillverkats av kolfibermaterial i stället för aluminium, har ännu inte offentliggjorts. 

Stratolaunch, världens största plan lyfte för första gången på lördagen. Foto: Matt Hartman/AP/TT

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar