DSC01301
Publicerad 17 maj 2019 kl 11:51

Kan öl vara en sportdryck?

I detta nummer gör vi en speciell koppling – öl som sportdryck? Den här traditionen har gamla anor och börjar komma tillbaks nu i modern tid. Vi testar en alkoholfri stout och en spiced ale!

Det här med öl som sportdryck har börjat uppmärksammas mer bland bryggarna. Vi ser tyska Erdinger som upprepade gånger gett alkoholfri öl åt idrottare på större tävlingar. Danska Mikkeller brygger också "Racing Beer" och andra öl som uppenbart är riktade mot en sportigare massa. Men frågan på de flestas läppar är varför.

Vanlig öl (med alkohol) agerar ju som bekant vätskedrivande och det här vill du knappast ha i samband med träningen. Samtidigt kan alkoholen hämma uppbyggnaden av vissa proteiner. Därför förutsätter träningen en alkoholfri dryck. Förutom alkoholen så består ölen av rätt fina beståndsdelar. Kolhydrater för energin men också vitaminer (B6, B12), mineraler (järn, magnesium), antioxidanter och fenoler. Dessutom bryggs vissa sportöl isotoniska vilket betyder att de har samma sockernivå som blodet och kräver mindre "omarbetning". 

Här finns det även studier som visar på att fenolerna i ölen kan sänka risken för infektion (bra efter ansträngning) samt höja antalet vita blodkroppar, men det finns garanterat läkare eller dietister som kan förklara detta bättre än mig. Viktigt är att den inte är superfiltrerad utan att det finns lite "material" i drycken. Men nu till veckans recension!

DSC01306

Big Drop - Stout, Alcohol Free (0,5%), England

Att brygga alkoholfri stout känns som ett projekt som är dömt att misslyckas men jag fick faktiskt rätta till fördomarna lite grann. Vi är ju vana med alkoholstark stout som kan vara superbittra, sotiga och oljigt tjocka. Vad händer då om man tar bort hela det värmande elementet?

Nå, inte kan vi jämföra den med en vanlig stout så här sida vid sida. Men med en fördomsfri approach var den rätt god. För övrigt tjockt mörkbrun i färgen och doftar mycket karamelligt. En mycket mild sotig ton finns även i doften, men den doftar mera som söt karamell.

Smaken är medelfyllig men absolut inte vattnig, snarare oljig. Maltsötman kommer in rätt tidigt i bilden och det finns egentligen ingen bitterhet att tala om. Efter några klunkar anar jag en liten sotighet i malten, men det är endast en nyans. Det smakare fortfarande som en milt sötad karamelldryck. Det skapar nåt unikt men gott!

Det är lite som att finska svagdrickan möter någon procent bränd malt. Eller någon procent porter som möter en mild äppelmust. En unik dryck som är mycket god och behaglig, såvida du inte förväntar dig en mörk och bitter starkis. 

DSC01307

Big Drop - Spiced Ale, Alcohol Free (0,5%), England

Här är en kryddad ale från samma bryggeri! Du kan redan i doften (men också smaken) känna likheter med stouten här ovan men de har ändå distinkta skillnader.

Den här har en klarare transparens men är samtidigt svartare i färgen och kan därför se mörkare ut om du har ett tjockt glas. Skummet är vitare och det blommar upp en doft av karamell, lakritsrot och värmande brödkryddor.

Konsistensmässigt är den rätt lik den förra, lite mildare kropp kanske som övergår i en kanelig känsla. Malten har en distinkt havrekaraktär så det övergår helt oskojjat lite till havregröt med kanel i slutet. Även i denna finns en genomgående karamellighet från maltens naturliga socker.

Rätt speciella smaker att hitta i en öl men den är överraskande fräsch och god. Upplevs som rätt matig med grötreferenserna ovan! Annars kan man ana lite lakritsrot i bakgrunden också. Känns rätt modern och nyskapande, kan rekommenderas om du gillar te och andra drycker som använder brödkryddor. Okomplicerad men nyskapande.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar