DSC00213iii
Publicerad 10 maj 2019 kl 10:46

Ta en apelsinöl!

Testat Thornbridge? Här är deras märkliga chocolate orange stout och superfräscha samt glutenfria satzuma IPA! Citrusfrukter kan göra mycket gott i öl.

Öl, och framför allt humlen i ölen kan ju ha både smak och arom utav citrus. Dessa två öl har tagit nästa steg och har verkligen använt sig av verkliga apelsiner och mandariner för att få det vi alla är ute efter – smaken. 

Thornbridge är ett engelskt bryggeri med ett superbrett sortiment. Flaskorna hittar du lite här och var, Little Pub i Vasa brukar ofta ha någon variant på kran.
DSC00227iii

Thornbridge - Satzuma, Gluten Free Session IPA (4,5%), England

Kanske en av de bästa glutenfria ölen på länge. Detta är en Session IPA bryggd tillsammans med satsuma för att verkligen få fram den fruktiga karaktären. Redan doften är mer synonym med att dofta i en påse mandariner än att dofta i ett ölglas. För övrigt ljus och klart guldig.

Smaken är fantastisk. Malten är rätt mild med en liten underliggande sötma och ger satsuman fullt spelutrymme. Tillsammans med kolsyran känns det nästan som en osötad, naturlig läsk. Inga konstgjorda smaker utan det här är ett ljust öl med aromatisk mandarin. När mandarinen lugnat sig kan man känna av litet ljus, sädig malt. 

Själva eftersmaken har lite gräsig humle som också drar åt citrushållet med en liten beska, men någon tungviktare är det inte. Här kan man också ana den kännspaka vitpepprigheten som många session ales brukar få, men någon djupare komplexitet finns inte. I all sin enkelhet en mycket mjuk, aromatisk och somrig öl som passar när som helst.

Får gärna serveras litet kyld, sötman av satsuma tenderar att bli mera lågmäld i en varm öl.

DSC00201iii

Thornbridge - Tapit, Chocolate Orange Stout (6,0%), England

Här har vi en sjuk stout – apelsinen tar fram de konstigaste smakkombinationerna. Annars ter den sig som en mörk om än transparent stout. Doften är svår att sätta fingret på men jag anar söt choklad och kaffe tillsammans med någonting gräddigt... Och genom det här finns en ton av apelsin som nästan tar fram lite romkaraktär och vanilj.

Sensationen fortsätter. Medelfyllig att dricka och håller sig faktiskt rätt fräsch med lite kolsyra. Det första du märker är att chokladen mycket riktigt smakar som mjölkchoklad. Det är sött men samtidigt krämigt beskt, ungefär som en latte eller cappuchino.

Ovanpå detta vill jag hitta apelsin och vanilj precis som i doften. En komplex upplevelse som skapar ett unisont intryck av rom. Eller mer bestämt, rom och kola. Om du inte tror mig, testa! Men den är i varje fall bra blandad (hehe).

Denna avnjuts bäst som sådan. Serveras i rumstemperatur eller litet kyld, men ej iskall. En iskall stout kan bli lite vinig och enkelspårig.

DSC00223iii